Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Ocak ayının ortasında, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Donald Trump yönetimi, Xiaomi de dahil olmak üzere birkaç Çinli şirketi kara listeye almıştı. Xiaomi ve diğer kara listeye alınan firmalar; Çin ordusuna ait olmakla ve Çin komünist hükümeti için çalışması ile suçlanmıştı.

The Wall Street Journal ile bugün Xiaomi'nin kara listeye neden alındığı bugün ortaya çıktı. ​​Xiaomi şirketin kurucusu Lei Jun, geçtiğimiz aylarda "Çin Özelliklerine Sahip Olağanüstü Sosyalizm Oluşturucu" ile onurlandırılmıştı. İşte ABD de sadece bu nedenden dolayı Xiaomi'yi kara listeye almış.

Xiaomi, şirketin kara listeye alınmasına yanıt olarak, Çin hükümeti ile hiçbir bağı olmadığını ve Çin ordusuna ait olmadığını doğrulayan bir kamuoyu açıklaması yayınlamıştı. Xiaomi, şirketin ticari faaliyetlerinde tüm yasal protokollere uymaya devam ettiğini ve ABD hükümetinin herhangi bir ihlal kanıtı olmadığını vurgulamıştı. Çinli firma, ABD hükümetinin haksız kara listeye alması nedeniyle zararları telafi etmek için tüm yasal yolları kullanacağı da belirtmişti.

Çinli firmalara karşı olan tutumunu değiştirmeyen Amerika, Huawei'den sonra haksız yere Xiaomi'yi de suçlamış ve oyunun dışına itmeye çalıştı. Ancak Xiaomi, Huawei gibi susmadı ve hakkını aramak için yasal yollara başvurdu. Şimdilik bu davanın nasıl sonuçlanacağı bilinmiyor.



The Wall Street Journal'ın iddiası eğer doğruysa Amerika'nın bu gerekçesinin oldukça yersiz olduğunu söyleyebiliriz. Çin hükümeti Xiaomi'nin kurucusuna ödül verdi diye firmayı kara listeye almak etik dışı görünüyor. Sizce Amerika'nın bu gerekçesi size inandırıcı geldi mi? Yoksa Xiaomi'yi bitirmek için mi böyle bir karar alındı?