Mutfak ve Servis alanlarında düzenlenecek olan World Skills (Dünya Beceri) Yarışması Türkiye Yarı Finali başladı. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen Dünya Beceri Yarışması 17 Nisan tarihine kadar sürecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Avşaroğulları’nın koordinatörlüğünde Kuşadası Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Adnan Uçar ve Meslek Dersleri öğretmenleri tarafından organize edilen World Skills (Dünya Beceri) Yarışması Türkiye Yarı Finalinde birinci olan öğrenciler İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenecek olan World Skills (Dünya Beceri) Yarışmasında Türkiye’yi temsil edecek.
Yarışmanın düzenleme komitesi üyesi Kuşadası Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Adnan Uçar Dünya Beceri Yarışmasının amacının üye ülkeler arasında mesleki becerilerin karşılaştırılması, ölçmeye dayalı mesleki eğitimin geliştirilmesi ve gençler arasında mesleki iletişim kurulmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. Müdür Uçar, “ Yarışmanın bir diğer amacı da gençlere geleceklerinin etkin ve nitelikli bir meslekie ğitim sistemine dayandığını göstermektir. Devlet kurumları, girişimciler ve mesleki eğitim okullarının ilgisini çeken bu etkinliğin son derece basit, ancak içeriğindeki; farklı alanlardan insanların rekabetini izleme,yeni meslek alanları ve eğitim programları geliştirme düşüncesi büyük bir ilgi ve başarıya yol açmıştır. Bu nedenle yarışma mesleki eğitim okulları ve öğrencilerin sektörle işbirliği ve ilişkileri bakımından büyük önem taşımaktadır “ dedi.
3 gün sürecek olan yarışmada sektörde kendini kanıtlamış uzman kişiler jüri ve gözlemci olarak görev yapıyor. Yarışmaya 2001 yılında Antalya Altın Kep Yarışması’nda ve İstanbul Uluslararası Gastronomi Festivali’nde dereceye giren Türkiye’nin değişik illerinden Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri katılıyor. İki dalda gerçekleştirilen yarışmada, 10 kişi mutfak alanında; 17 kişi de servis alanında yarışıyor. Mutfak dalında yarışmalar Kuşadası Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Kongre Merkezi’nde tarafından kurulan 6 mutfak standında; servis yarışmaları ise Kuşadası Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde kurulan bar yarışma standı, bistro yarışma stantları, ziyafet servisleri standı ve şarap servis stantlarında gerçekleştiriliyor.

WORLDSKILLS DÜNYA BECERİ YARIŞMALARI
II. Dünya Savaşının ardından 1946 yılında İspanya’da usta ve işçilere duyulan gereksinim, İspanyol Gençlik Organizasyonu OJE’nin yöneticisi JoséAntonio Elola Olaso’nun; gençleri, aileleri, öğretmenleri ve yeniden canlanmayı bekleyen sektörlerdeki işverenleri özendirmek için gençler arasında bir yarışma düzenlemeye kalkışması Dünya Beceri Yarışmaları’nın çekirdeğini oluşturmuştur. World Skills International organizasyonu Dünya Mesleki Beceri Yarışmalarından sorumlu tek kurumdur. Dünya Beceri Yarışmasının amacı; üye ülkeler arasında mesleki becerilerin karşılaştırılması, ölçmeye dayalı mesleki eğitimin geliştirilmesi ve gençler arasında mesleki iletişim kurulmasına katkı sağlamaktır. Bir diğer amacı da gençlere geleceklerinin etkin ve nitelikli bir mesleki eğitim sistemine dayandığını göstermektir.Devlet kurumları, girişimciler ve mesleki eğitim okullarının ilgisini çeken bu etkinliğin son derece basit, ancak içeriğindeki; farklı alanlardan insanların rekabetini izleme,Yeni meslek alanları ve eğitim programları geliştirme düşüncesi büyük bir ilgi ve başarıya yol açmıştır.

WORLDSKILLS LONDON 2011 (LONDRA)
Ekim 2011 de Londra’da 41. World Skills Yarışmaları düzenlenecektir. 50ülkeden/bölgeden gelecek olan genç yetenekler 45 alanda kendi becerilerini sergileyeceklerdir. Bu yarışmalar dört gün boyunca ExCeL London’da olacaktır; ulusal ve uluslararası iş adamları, bakanlar, politikacılar, öğretmenler, eğitimciler, öğrenciler ve medya mensupları bu yarışmalarda yer alacaklardır.