Geçtiğimiz günlerde mahkemenin aldığı bir kararla Windows 8'in devlet kurumlarında kullanılmasına yasak getiren Çin bu kez de anlık mesajlaşma uygulamalarına el attı.

Dünya genelinde yoğun olarak kullanılan Whatsapp başta olmak üzere WeChat ve Viber gibi uygulamalar ile kullanıcılar WiFi veya mobil ağ üzerinden dilediğince sesli veya yazılı görüşme yapabiliyor. Ancak söz konusu Çin olunca bu uygulamaların da yaşam şansının fazla olmayacağı yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Twitter'ı süresiz olarak yasaklayan Çin yönetiminin bu tutumunun ardından çareyi Whatsapp türü uygulamalarda bulan Çinlilerin bu eğilimini fark eden yönetim, "sakıncalı" bulduğu hesapları kapatmaya başladı. WeChat üzerinden manipülatif hesaplar açıldığını belirten yetkililer, bu hesapların kanun dışı bilgiler yayarak siber ortamda halkın huzurunu bozduğunu iddia ediyor.

İlk etapta 40'ı aşkın WeChat ve Whatsapp hesabını engelleyen Çin yönetiminin ilerleyen günlerde anlık mesajlaşma uygulamalarını ülke çapında tamamen engellemesi bekleniyor.