Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Dünya Sağlık örgütü bünyesinde yürütülen bir çalışma, son zamanlarda sıkça sorulan bir soruya da yanıt vermiş oldu. Hangi Covid-19 varyantı daha bulaşıcı Delta mı yoksa Mu mu? Maalesef sizlere korona virüs salgınının bittiğini, dünya genelinde bugün hiç Covid-19 kaynaklı ölüm yaşanmadığını söylemek isterdik ancak Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı bu çalışma ve duyurduğu sonuçlar başlı başına, bu söylediğimiz günlerin pek de yakın olmadığını gösteriyor.

Bir süredir hangi varyantın daha bulaşıcı olduğu yönünde tespit yapabilmek için çalışma yürüten Dünya Sağlık örgütü, elde ettiği bulguları kamuoyuyla da paylaştı. Buna göre şu ana kadar 185 ülkede görülen Delta varyantı, 50 ülkede görülen Mu varyantından çok daha bulaşıcı. Bununla birlikte her iki varyantın aynı ülkede görüldüğü durumlarda da, Delta varyantının Mu varyantına göre 3-4 kat daha fazla yayılım gösterdiği belirtiliyor. Bu durumun istisnası olan tek ülke ise Kolombiya.

Yapılan açıklamada, Kolombiya'da dünyanın geri kalanının aksine Mu Varyantının Delta varyantına göre daha baskın olduğu ve ülkede görülen Covid-19 vakalarının büyük kısmının Mu varyantından kaynaklandığı belirtildi.

Bu iki Covid-19 varyantından hangisinin daha ölümcül olduğu konusunda ise net bir veri henüz bulunmuyor. Bu bilgiye paralel olarak, Dünya Sağlık Örgütünden yapılan açıklamada da henüz bu iki varyanttan hangisinin daha ölümcül olduğunun bilinmediği belirtildi.