Dünyanın var oluşundan itibaren tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin insan yaşantısının ana unsurları arasında yer aldığına işaret eden Vali Mustafa Malay, “Tabi her şeyin bir riski var, hastalığı var hayvanlarımız hastalanıyor, insanlar hastalanıyor, bitkilerimiz hastalanıyor bununla mücadelenin yöntemlerini biliyoruz, bunları kullanmak zorundayız; ben de çiftçilikten gelen bir ailenin çocuğuyum hayvancılık ve tarımla uğraşarak geldim. Bizde hatalar yaptık, kenenin eskiden de olduğunu hayvanlarımızın kuyruk sokumu altına yapışarak hayvanlarımızın huzursuz hareketlerinden dolayı kontrol altına almaktan zorlanırdık, hayvanlarımıza yapıştığında ellen alıp öldürür veya atardık ama bize bir şey olmazdı, fakat şimdi kenenin çok çeşitleri vardır ve yarattığı sorunlar bilinmektedir” dedi.
Hayvancılık faaliyetlerinin yapılması sırasında mutlaka temizliğe çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Vali Malay, “Hayvancılık yapan kişileri uyaralım, bilgilendirelim. Onların yapılması gereken temizliğin ve sorunlarını giderelim, giyecekleri elbiselerin şekli bile değişik olabilir siyah renk veya koyu renk elbiseler giyildiği zaman bunları yakalamak mümkün olmaz. Çok dikkat etmelidirler yoksa başka yerlere taşımaları kaçınılmaz olmaktadır, burada ilaçlamayı yapmaları çok önemli, hayvanlarını ve ağıllarını ilaçlamaları lazım, ben hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza devamlı söylüyorum mutlaka bu işi yapıyorsanız bu işte ekmek yemek için, sağlıklı bir şekilde ileriye götürmek istiyorsanız mutlaka bir veteriner hekimle anlaşınız bu konu hakkında çok büyük mesafeler alamadık, fakat zamanla ileri noktalara doğru gidiyoruz” diye konuştu.
Tarımda çok büyük yeniliklerin yapıldığını kaydeden Vali Malay, Alo 174 danışma hattı ve gönüllü tarım müfettişliği uygulamasının bunlardan bazıları olduğunu ifade etti. Vali Malay, şunları söyledi: “Tarımımızı daima ileri götürmek zorundayız, çünkü dünya açlığa doğru gidiyor. Dünya nüfusu artıyor toprak ve hayvan sayısındaki artış o nispette olmuyor. Bu bakımdan tarımımızı hele önümüzde Türkiye gibi tarımın her çeşidine elverişli olan bir ülkede gerekli tedbirleri almazsak tarım ve hayvancılığı çok ileri seviyelere götürmek mümkün değildir”