Türkiye"nin, Avrupa Baharat Birliği"nde tek tedarikçi ülke olduğunu belirten Avrupa Baharat Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Avrupa Baharat Birliği"nin genel kurulunun Türkiye"de gerçekleştirilmesinin Türk baharat sektörünün kendisini dünya devlerine tanıtabilmesi açısından son derece önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
Avrupa Baharatçılar Birliği"nin (ESA) Avrupa Birliği"nde baharat konusunda örgütlenmiş en önemli sivil toplum kuruluşu ve meslek kuruluşu olduğuna işaret eden Tarakçıoğlu, “Alman, İngiliz, Fransız, İspanyol, Hollandalı, İtalyan, İsveçli, Belçikalı,Türk baharatçıları bünyesinde toplayan ESA Avrupa Birliği Komisyonlarının baharat ile ilgili danıştığı tek kuruluştur. ESA"da etkin görev alarak sektörümüz ile ilgili AB"de alınacak kararlara direkt müdahil olma ve kararları Türkiye"nin menfaatlerine uygun olarak şekillenmesine katkı sağlayabiliyoruz” diye konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri"nin 10 yılı aşkın süredir ESA üyesi olduğuna vurgu yapan Tarakçıoğlu şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl İtalya Como"da yapılan genel kurulda ESA Yönetim Kurulu"na Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği seçildi. ESA"da Türkiye büyük bir tedarikçi olarak temsil ediliyor. Haziran ayında yapılacak genel kurulda başarılı bir sınav vermek için 6 aydır çalışıyoruz. Bu etkinlik sayesinde ülkemize has kekik, defne yaprağı, kimyon, anason tohumu, rezene tohumu, adaçayı, biberiye vb. ürünlerin tanıtımı yanı sıra işletmelerimizi ve hasat öncesine denk gelen bir zaman olduğu için tarlalarda üretim alanlarını Avrupalı baharatçılara gösterme şansına sahip olacağız.”
ESA Genel Kurulu"na dünyanın belli başlı baharat şirketlerinin yetkililerinin yanı sıra Amerikan Baharatçılar Birliği (ASTA) Başkanı Roger Lawrence ve Yönetim Kurulu üyelerinin de ESA Genel Kurulu"na katılacaklarını anlatan Tarakçıoğlu, şu ana kadar 100"ü aşkın katılımcının kayıt yaptırdığını kaydetti.

HEDEF 2 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Türkiye"de, odundışı orman ürünleri ihracat merkezinin Ege Bölgesi olduğunu belirten Tarakçıoğlu, bugün Türkiye"de 150 milyon dolar civarında olan odundışı orman ürünleri ihracatını cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıldönümünde 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Tarakçıoğlu, “Bugün, İspanya 2 milyar dolar odun dışı orman ürünleri ihracatı gerçekleştiriyor. Neden bizde olmasın? Bizde 2023 yılında 2 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefi yakalamak için ürünleri işleyip katma değerini artırmalıyız. Örneğin defneyi 3 dolara satmak yerine yağını çıkarıp, parfüm yapıp, sabun yapıp 3 dolar yerine 80 dolara sattığımız zaman bu ihracat rakamına ulaşacağız'' dedi.
Türkiye"nin halen dünyada üçüncü dünya ülkesi gibi algılandığına işaret eden Tarakçıoğlu, şöyle konuştu; ''Bu toplantı sektörümüz için motivasyon kaynağı olacak. Bazı firmalar Türkiye'yi halen üçüncü dünya ülkesi biliyorlar. Bu ziyaretlerinde işletmelerin standartlarının ne kadar yüksek olduğunu görecekler. ISO ve HACCP belgesine sahip olduğuna bire bir şahit olacaklar. Hindistan dünyanın en büyük tedarikçisi olmasına rağmen işletme standartları çok düşük. Türkiye"deki işletmeler dünyanın en gelişmiş işletmeleri. Bu işletmeleri dünyanın büyük ithalatçılarına göstermek istiyoruz” dedi.

TURİSTİK YÖRELERİMİZİ DE GEZDİRECEĞİZ
Avrupa Baharat Birliği için Türkiye"ye gelecek olan baharatçılara ve eşlerine toplantılardan arta kalan zamanlarda Şirince, Pamukkale ve Efes gibi tarihi ve turistik yerlere gezi programları düzenleyeceklerini belirten Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, bu etkinliğin Türk turizm sektörüne de ciddi katkılar sağlayacağını anlattı. iha