Ekim ayında yürürlüğe giren sosyal medya yasasına göre bu platformların Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Bu zorunluluğa uyulmazsa kademeli olarak bir dizi ceza ve yaptırım gündeme gelecekti. 

Bloomberg'in haberine göre yayına açıklamalarda bulunan bir hükümet yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin resmi bir temsilci bulundurma şartını tanınan sürede yerine getirmeyen Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram’a ikinci yaptırım olan 30’ar milyon TL’lik cezalar kesildi.

Ekim ayında yürürlüğe giren ve Türkiye'de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal medya şirketlerine temsilci bulundurma zorunluluğu getiren yasaya uyan tek şirket Rusya merkezli VK olmuştu.

Bunun dışında Twitter, Facebook, Instagram ve diğer sosyal medya şirketlerinin hiçbiri temsilci atamadı. 3 Kasım 2020 tarihine kadar (yani kanunun yürürlüğe girdiği andan itibaren 30 gün) bir ay içinde atanması gereken temsilcinin atanmaması sonucunda ilgili kurum BTK harekete geçti ve bu şirketlere 10'ar milyon TL ceza vermişti. İkinci aşamada ise aynı cezanın 30 milyon olarak uygulanacağı açıklanmıştı. Öyle de oldu.

Peki yasaya göre temsilci atamamakta direnen şirketleri ne gibi yaptırımlar bekliyor. Aşağıdaki sıralamaya baktığınızda bekleyen yaptırımları net olarak görebileceksiniz:

Süreç böyle devam ederse yeni yılın ilk günlerinde sosyal medya platformlarına reklam yasağı başlayacak.