Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun

F5Haber'e Google News'te abone olun

Türkiye'de çıkarılan ve nesli tükenme tehlikesinde olan ay balığı sosyal medyada olay oldu. 300 kilogram ağırlığındaki bu balık, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde çıkarıldı. Balıkçıların ağına takılan ay balığı, yakalandıktan sonra tekrardan denize bırakıldı. 

Güneş Balığı olarak da geçen ay balığı genellikle ılıman ve tropikal iklim kuşakları arasındaki alanlarda, 12-25 °C sıcaklıktaki sularda yaşıyor. Nesli tükenmekte olan ay balığı dünya genelinde Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarında, Türkiye’de ise tüm denizlerde rastlanıyor.

Ay balıkları büyüklükleri ile denizlerin en büyük balıkları arasında yer alıyor. Bu cinsin vücutları basık ve oval şeklinde boyları 3 m uzunluğu ve ağırlıkları ise 2.300 kg'ye kadar ulaşabiliyor.

Ay balıklarının dişileri 300 milyon yumurta döküyor. Bunların çoğu maalesef ki diğer balıklara yem olur. Yumurtadan çıkan yavrular sadece 2-3 milimetre büyüklüğündedir. Böylece annelerinin büyüklüğü ile orantılı bakış açısından hayvan aleminin en küçük yavrularıdırlar. Yavru balıkların uzun bir dikenleri vardır. Bu dikenler büyüdükçe ortadan kalkıyor.

Ay balıkları genellikle 1000 metre derinliğe kadar dalabiliyor. Yaz aylarında ise bu balıklar Akdeniz'de de görülebiliyor. Türkiye'de Ege ve Marmara denizinde nadirende olsa görülmektedir. Son yakalanan ay balığın da Ege'de olduğunu belirtelim.