Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Bu yılın başlarında sükse yapan kripto para birimleri ülkemizde de oldukça rağbet görmüştü. İşi ekonomi olmayanların bile uzman kesildiği kripto para piyasasına geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası'ndan sert bir darbe indirilmişti. Merkez Bankası, kripto para birimleri ile alım/satım yapma işlemini bir sonraki karara kadar durdurmuştu. Peki, bu karar neden alındı? Olayın arkasında yatan asıl sebep ne?

Dünya Gazetesi'nden Barış Erkaya'nın göre; kripto para birimlerinin yasaklanmasının fitilini Turkcell'in Paycell servisi ateşlemiş. Paycell'de kripto paralar ile ödeme yapma özelliğinin sunulması mecliste huzursuzluğa neden olmuş. Turkcell'den sonra diğer firmaların da bu alanda atılım yapmasının ardından Merkez Bankası önlemlerini almış.

Bu süreçte sadece kripto para birimleri ile ödeme alan fintek firmaları da ağır darbe aldı. Hatta bazı fintek firması faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldı. Hatırlayacağınız üzere Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, kripto paralara yönelik yeni düzenlemelerin yolda olduğunu açıklamıştı. Bu düzenlemenin ne zaman yapılacağı ise henüz bilinmiyor.

Ancak gelen bilgilere göre kripto para piyasasındaki düzenlemede TCMB, SPK, BDDK ve Merkez Bankası rol alacak. Belirli bir nizam tertip içerisine alınması gereken kripto para piyasası ülkemizde bir süre durağan bir şekilde hareket edecek gibi görünüyor.

Kripto para piyasası için yapılacak düzenleme sonrası tekrardan bir hareketlenme göreceğiz. Ancak bu düzenlemede kripto paralardan vergi alınma planının olduğu söyleniyor. Bu verginin oranının ne olacağı ve hangi tutar üzerinden alınacağı ise şimdilik bilinmezliğini koruyor.



Merkez Bankası piyasadaki rekabeti dengelemek zorunda. Ancak kripto para birimleri rekabet açısından mevcut durumda çok serbest bir şekilde hareket ediyor. Merkez Bankası'nın bir rekabet düzeni oluşturmasının ardından kripto para işlemleri daha adil bir şekilde yapılacak.

Barış Erkaya'nın haberine göre; kripto paraları yasaklayan ülkeler aşağıdaki durumlar ile karşılaştı. G20 ve dünyadaki önde gelen ekonomiler içinde kripto varlıkla ilgili yasak getiren üç ülke bulunuyor;