Her geçen yıl gelen turist sayısında ciddi bir artış yaşandığını belirten Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, kriz etkilerine rağmen 2009 yılı turizm sezonu için şuana kadar yaptırılan rezervasyonlar dolayısıyla gelen turist sayısında yüzde 20 gibi bir artış beklediklerini belirtti.
2007 yılında Kuşadası Limanına yanaşan gemilerle günübirlik Aydın"a 520 bin 940 turist gelirken bu rakam 2008 yılında yüzde 16 artarak 604 bin 914 oldu. Aydın"daki örenyerlerine olan ilgide her geçen gün artıyor. Örenyerlerine en fazla ziyaretin 60 bin 480 kişiyle Temmuz ayında yapıldığı Aydın"da 2008 yılında toplam 443 bin 16 kişinin ziyaret ettiği bildirildi. 2007 yılında ise örenyerlerine 372 bin 152 kişinin ziyaret ettiği ve 2008 yılında ziyaretçi sayısında yüzde 17"lik artış olduğu öğrenildi. 2008 yılında en fazla ziyaretçi artışı müzelerde yaşandığı gözlendi. 2007 yılında 119 bin 787 kişinin ziyaret ettiği müzelere 2008 yılında ziyaret eden kişi sayısı yüzde 45 artarak bu rakam 173 bin 592"ye ulaştı.
“KÜRESEL KRİZİN AYDIN TURİZMİNE ETKİLEMESİNİ BEKLEMİYORUZ”
2007 yılı ve 2008 yılı turizm verilerini karşılaştırarak turizmde yaşanan ilerlemenin mutluluk verici bir durum olduğunu kaydeden Nuri Aktakka, son yıllarda örenyerine ve müzelere olan ilginin de arttığını belirtti. Aydın"ın turizmden hak ettiği payı alabilmesi için çaba sarf ettiklerini ifade eden Aktakka, “Aydın"da her geçen gün turizm daha iyi noktalara geliyor. 2008 yılındaki turizm verileri mutluluk verici. Her geçen yıl bir önceki yıla göre turizm verilerinde yüzde 20"ye yaklaşan artışlar yaşıyoruz. 2009 yılında da en az yüzde 20 gibi bir artış beklemekteyiz. Dünya da yaşanan ekonomik krizden Aydın turizminin olumsuz etkilenmesini beklemiyoruz. Turizmcilerle yaptığımız görüşmelerde şuana kadar yapılan rezervasyonların geçen yıla göre daha iyi olduğunu öğrendik. Yıl içinde Aydın turizmini daha iyi noktalara getirmek için yurt içinde İstanbul EMIT, İzmir Travel Turkey ve yurt dışında Suriye İpekyolu Festivaline olmak üzere üç ayrı fuara katıldık. Aydın"ın tanıtımı için 20 bin adet kitap, 50 bin adet Aydın, 5 bin adet Kuşadası, 5 bin adet Didim deplianı, 10 bin adet çanta, 5 bin adet kit, 5 bin adet afiş ve tanıtım CD"leri çoğaltarak yurt içi ve yurt dışı fuarlarda tanıtım amaçlı olarak dağıtımı yapıldı. Tarihi ve Folklor projesi çerçevesinde Aydın yöresi halk oyunlarını tarihi mekanlarda oynatılarak çekimi yapıldı ve DVD olarak çoğaltılıp dağıtıldı. Bütün bu çalışmalarımızla 2009 yılında Aydın"a gelen turist sayısında önemli bir artış beklemekteyiz” dedi.
Gelecek yıllarda Aydın"ın turizm pastasından daha fazla pay alabilmesi için önemli çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Didim Yat Limanı"nın bu yıl içinde tamamlanarak Aydın"a gelen turist sayısında önemli bir artışa neden olacağını söyledi. Diğer yandan Aydın turizminin 12 aya yayılması için inşaatı devam eden ve Kültür ve Turizm Bakanlığı"nın da ortaklığının bulunduğu Kuşadası Kongre Merkezinin en kısa sürede tamamlanacağını dikkat çeken Nuri Aktakka, Kongre merkezinin tamamlanmasıyla Aydın turizmine olumlu bir artı katacağını ifade etti.