Aydın Valisi Mustafa Malay başkanlığında Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli"nde gerçekleştirilen toplantıya, Aydın Emniyet Müdürü M. Kamil Çolak, Aydın İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Elvan Celep, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Söke Kaymakamı İsmail Denirhan, Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Karpuzlu Kaymakamı Bilal Özkan, Sultanihar Kaymakamı Orhan Mardinli, Kuşadası Garnizon Komutanı Murat Biçer, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Söke Belediye Başkanı Nejdet Özekmekçi, Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, Aydın Defterdarı Sabahattin Parmakelli, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın İl Özel İdare Müdürü Halil İbrahim Aktemur, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ve TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu(BYK) Başkanı Bülent İlbahar ile Aydın"a bağlı turistik ilçelerin belediye başkanları, jandarma komutanları, emniyet müdürleri, mal müdürleri ve turizm sektörünün temsilcileri katıldı.
Aydın Valisi Mustafa Malay başkanlığındaki Aydın İl Turizm Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2008 yılının genel bir değerlendirmesi yapılarak, 2009 yılında alınacak önlemler tartışıldı.
Toplantının açılışında konuşan Vali Mustafa Malay, Kuşadası ve Didim gibi turistik merkezlerde son yıllardaki konut artışına değindi. Konut artışına bir an önce dur denilmesi gerektiğini kaydeden Malay, “Kuşadası"nda turizme hitap edecek turistik tesislerin olması gerekirken Kuşadası ve Didim"de kooperatifler yapılıyor, Bu yapılan kooperatifler turizme balta vuruyor. Kuşadası bilindiği gibi turizmin başlangıç noktası Kuşadası"na ve Kuşadası"nın tanıtımına önem verilmeli bazı firmalar bu yurt dışı fuarlarını angarya olarak görüyor ve katılmıyorlar bu fuarlara katılınmalı ve Kuşadası"nın adı duyurulmalı. Turistler güler yüz, iyi ilişkiler ve güvenli bir yer arıyor. Kuşadası"nda geçen yıllarda üzücü bir olay yaşadık ve bunun akabinde gerekli işlemleri yaparak Kuşadası"na mobese sistemimizi kurduk. Şu anda Kuşadası"nın bir çok yeri inceleniyor ve Kuşadası en güvenilir turizm kentlerinden biridir. Güvenliğin dışında turistlere sahte mallar satmamalı ve kazıklamamalıyız ” dedi.
Vali Malay, plajlardaki mavi bayrak konusuna da değinerek “Mavi bayrak ilimiz ve Kuşadası için çok önemli. Onun için gerekli çalışmaların yapılarak Kuşadası"nda mavi bayrak sayılarının yükseltilmesi gerekmektedir. Çünkü turistler mavi bayrağı önemsiyor ” diye konuştu.
Vali Malay"ın konuşmasının ardından Aydın İl Kültür Müdürü Nuri Aktakka, il genelinde bir yıl içinde yapılan çalışmalarla ilgili slayt gösterisi sundu. Toplantının son bölümünde ise Vali Malay, sektör temsilcilerinin görüşlerini dinledi.
TURSAB Kuşadası Bölgesel Başkanı Bülent İlbahar, “Turizm sezonu başlamadan önce Kuşadası ve Didim de gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Bunların başında yol sorunu ve inşaat sorunu gelmektedir. Yol sorunları bir ana önce belediyelerce halledilmeli, inşaatlarla ilgili inşat yasaklarının bir an önce başlaması gerekmektedir. Ve bir üçüncü sorun ise turistleri rahatsız eden hanutçu diye tabir edilen kişilerin önüne geçilmelidir ”dedi.
Acente İşletmecisi Sehap Akın da, “Okullar ve Okul aile birlikleri çeşitli geziler düzenliyor bunların çoğu yasal değil gezilerde öğrencilerin sigortaları yapılmıyor ve öğrencilerin can güvenlikleri yok” ifadelerini kullandı.
Tusan Otel sahibi Şinasi Hurda ise “Kuşadası"nda turizmin çok kötü ve çok iyi olduğunu söylemek yanlış olur. Kuşadası"nda turizm 1961 yıllarında başladı. Kuşadası"nda şuan turizmin çok iyi olması gerekirdi ama şuan çok iyi durumda değiliz. Kuşadası"nda hangi turizmin yapılacağı bilinmiyor bir an önce Kuşadası"nda yapılacak olan turizmlerin belirlenmesi gerekmektedir. Belirsizlik Kuşadası"na yara veriyor” şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda tekrar konuşan Vali Mustafa Malay da, turizmcilerle bu son toplantısı olabileceğini belirterek, şunları söyledi: “Sizlerle bu son resmi toplantım olabilir. Bulunduğum 5 yıl içerisinde Kuşadası"nın ve Didim"in benim için ayrı bir önemi bulunuyor. Her iki yer içinde bu sezonunun hayırlı ve uğurlu geçmesini diliyorum”