Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun

F5Haber'e Google News'te abone olun

Ekim ayında yürürlüğe giren sosyal medya yasası ile beraber günlük erişimi 1 milyon kişiyi aşan sosyal medya platformlarına Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Bu zorunluluğa uymayan şirketlere 30 günün sonunda 10'ar milyon, ikinci 30 günün sonunda ise 30'ar milyon TL ceza da verilmişti. Bu cezalardan sonra YouTube adım atmış ve Türkiye'de temsilci atayacağını açıklamıştı.

İkinci 30 günün ve ikinci cezanın ardından üçüncü cezanın uygulanmasına 1 hafta kala Çin merkezli TikTok cephesinden açıklama geldi ve şirket de Türkiye'de temsilci atacağını duyurdu.

Şirket tarafından yapılan yazılı bir açıklamaya göre Türkiye için özel bir temsilci atanacak. Konuyla ilgili olarak internet sitesinde uzun bir açıklama yayınlayan platform biraz kinayeli olsa da aşağıdaki cümleyi de içeren bir metin yayınladı:

Faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda, kimi zaman aynı fikirde olmasak bile, yerel yasalara saygı göstermeye kararlıyız. Bu nedenle, bir sonraki adım olarak, yerel bir tüzel kişilik oluşturmak ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne yerel bir irtibat noktası sağlamak gibi yasaların getirdiği yükümlülüklere uyacağız ve toplumumuzda yaratıcılığın temelini oluşturan ifade özgürlüğüne olan bağlılığımızı sürdüreceğiz.

TikTok'un açıklamasının tamamını internet sitesinde okuyabilirsiniz. 

Sosyal medya devlerinin Türkiye'deki kurallara uyma konusunda pek hevesli olmasalar da adım attıkları görülüyor. Bu adımın 15 Ocak'ta başlaması beklenen reklam yasağının öncesinde gelmesi de manidar oldu.

Sosyal medya platformları içinde merakla beklenenlerden biri de Facebook. henüz bu konuda adım atmayan şirketin Türkiye'de önemli bir reklam geliri bulunuyor. Bu yüzden Facebook'un da önümüzdeki 1 hafta içinde temsilci atayacağını söyleyebiliriz. Eğer bu adımı atmazsa Türkiye'den reklam alamayacağını ve milyonlarca dolarlık bir gelirden olacağına kesin gözle bakılıyor.

Yeni sosyal medya düzenlemesiyle beraber platformlara Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getiriliyordu. Bu zorunluluğa uymayanlara ise aşağıdaki sıra ile gelecek olan cezalar uygulanacak: