Yeni bir konu olmasa da son yıllarda giderek yaygınlaşan temassız kartlar, beraberinde güvenlik zaafiyeti iddialarını gündeme getiriyor. Zaman zaman yapılan haberler ve paylaşılan videolar da bu iddiaları doğrular nitelikte. Gerçekten de internette yapacağınız küçük bir arama size temazsız kart dolandırıcılığı olduğu iddiaları ile ilgili yüzlerce habere ulaştıracak.

Son olarak paylaşılan bir video da bu konudaki iddialara tuz biber ekti. Videodaki kişi ayakta duran birinin pantolonun arka cebindeki cüzdanında bulunan bir temassız karttan elindeki pos cihazı ile para çekiyor. Önce videoyu izleyelim, ardından konuyla ilgili bazı bilgiler vereceğiz:

Evet videoda gösterilen kurgu gerçek. Birinin cebinden temassız kart ve bir POS cihazı ile bu şekilde bir para çekimi yapabilirsiniz. Ancak videoda gösterilen olayda bazı eksik bilgiler yer alıyor. Şimdi onları açıklığa kavuşturalım:

  • İlk olarak bu tarz bir işlem yaptığınız anda bu işlemi kimin yaptığı anında bulunur. Zira POS cihazları kişiye ve isme kayıtlı oluyor. İşlemin kimin yaptığı saniyesinde anlaşılır.
  • Ayrıca birine bu kadar yaklaştığınızda zaten sizi fark etmesi ve 'kardeşim sen ne yapıyor' demesi muhtemel. Pratikte olmayacak bir kurgu değil ama zor.

Diyelim ki bu kurgu gerçek oldu ve bir şekilde bu tarz bir işlem yapıldı. Yukarıda bahsettiğim POS cihazının kayıtlı olması durumundan dolayı bu işlemin faili hızlıca bulunabilir. Zaten internette teorik olarak birçok haber olmasına rağmen böyle bir olayın olduğuna dair spesifik bir örnek olmaması konunun sadece teoride olduğunu gösteriyor.

Yani bu gösterilen olay teorik olarak mümkün olsa da pratikte o kadar kolay değil ve bunu yapacak kişinin hapise girme ve kanunlar karşısında suçlu duruma düşmeyi göze alması gerekiyor. Daha kolay ve takibi o kadar da kolay olmayan yöntemler varken bu tarz bir hırsızlık mantıksız bir hareket olacağından teoride anlatıldığı kadar kolayca pratiğe dökülmedi.

Yine de 'anlattıkların güzel ama benim içim rahat etmedi' derseniz RFID engellemesine sahip cüzdanlar olduğunu da hatırlatalım. Bu tarz bir cüzdanın içindeki temassız kartlar etkisiz hale geliyor ve kartı cüzdandan çıkarmadan işlem yapamıyorsunuz.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU