Sulama Birliği"nin 92 delegesinden 50 delegenin katılım gösterdiği meclis toplantısında gündemdeki maddeler görüşüldü.
Saygı duruşu ve bir önceki meclis karar özetinin okunası ve oylanması ile başlayan Söke Ovası Sulama Birliği toplantısında 2010 yılı mali yılı gelir-gider bütçesi görüşüldü. Söke Ovası Sulama Birliği 2010 mali yılı bütçesinde teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, alınan ve bağış gelirleri ve diğer gelirler toplam 5 milyon 200 bin TL gerçekleşeceği tahmin edildiği belirtildi. Gider bütçesi ise gelir bütçesine denk olarak 5 milyon 200 bin TL olarak tahmin edildiği, gelir ve giderlerin kanun ve usulüne, yönetmeliklere uygun olarak hazırlandığı belirtildi. Yapılan oylamada Söke Ovası Sulama Birliği 2010 yılı gelir-gider denk bütçesi 5 milyon 200 bin TL olarak oy birliği ile kabul edildi.

“SULAMA ÜCRETLERİNE %10 ZAM”

Söke Ovası"nda uygulanan sulama suyu ücretlerine geçen yılki fiyatlara oranlar %10 zam yapıldı. Sulama Birliği Bütçe Komisyonu"nun gerçekleştirdiği toplantıda aldığı %10 kararı zam kararı meclise sunulurken, sulama birliği meclisi oy birliği ile kabul etti.
Söke Ovası Sulama Birliği"nin devletten yada başka kaynaklardan geliri olmadığını, üreticiden alınan para ile ayakta durduğunu söyleyen Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; “Personel maaşları geçen yıl ödenemez hale gelmişti. Aynı durum bu yılda yaşandı. Arkadaşlarımızın anlayışı ile sorunu aştık. Sulama Birliği"nin yaşadığı nakit sıkıntısı nedeniyle araç parkımızı yenileyemiyoruz. Önümüzdeki yıl tasarrufu arttırabilirsek yılda 1-2 araç olmak üzere birkaç yılda araç parkımızı yenilemek istiyoruz. Araçların bakım ve onarımlarına 350-400 bin TL harcandı. Yaptığı işten fazlası bakım ve onarıma gidiyor. Bu nedenle araç parkında yenilemeye gitmemiz şart” dedi.
Başkan Özekmekçi; üreticilerin sulama birliği ücretleri ve aidatlarının önemine dikkat çekerek, üreticilerin bu konuda hassas davranmalarını istedi.

“TAV SUYUNDA İNDİRİM”

Daha önce belirlenen ücretlendirme gereği 2. ürün ekecek çiftçilerin yapacakları tav suyu ücreti olan 14.88 TL/Dekar"da indirim yapıldı. Daha önce Dekarda 14.88 TL tav suyu ücreti ödeyen bir çiftçi ekeceği ikinci ürünün sulama ücreti ile birlikte sulamasını yüksek meblağlara tamamlamaktaydı. Üreticilerden gelen talep üzerine konuyu gündemine alan Sulama Birliği encümeni indirime gidilmesi konusunu meclise getirdi. Söke Ovası Sulama Birliği Meclisinde 2. Ürün ekecek üreticilerden tav suyu ücreti olarak dekar başına 5 TL alınmasına oy birliği ile karar verildi.

“ÇİNE BARAJI VE MENDERES ISLAHI ÇOK ÖNEMLİ”

Söke Ovası Sulama Birliği meclis toplantısında bir değerlendirme yapan Birlik Başkanı ve Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi; bu yılki sulama şartlarının geçen yıllara göre daha iyi olmasının ovadaki ürün verimine yansıdığını söyledi. Çine Barajı"nın tamamlanmasının sulama sorununu daha aza indireceğini belirten Özekmekçi; “Söke Ovası"nın sıkıntısının sona ermesi için Çine Barajı ile birlikte Menderes"te yapılacak olan ıslah çalışmaları da çok önemli. DSİ bu konudaki çalışmalarına devam edecektir. Diğer taraftan DSİ yetkilileri de artık kabul ediyor ki Söke Ovası içindeki sulama kanallarının rehabilitasyonu da gerekli hale gelmiştir. Tüm bunlar yapıldığı takdirde sulama sıkıntıları daha fazla aşılmış olacak” diye konuştu./iha