Elon Musk'a ait olan uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, bu sabah Falcon 9 Block 5 roketi ile Dragon uzay kargo aracını Florida'da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan başarıyla fırlattı. Uçuş daha önce 9 kez ertelenmişti.

SpaceX'in kargo aracı sonunda fırlatıldı!

SpaceX, bu sabah Türkiye saati ile saat 09:48'de Falcon 9 Block 5 roketi ile Dragon uzay kargo aracını Florida'da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan başarıyla fırlatarak, NASA'nın Ticari Tedarik Hizmetleri sözleşmesi kapsamında 17'nci ticari görevini başlattı. Dragon uzay aracında bin 477 kilogram ağırlığında 250'den fazla bilim ve araştırma görevlerini doğrudan destekleyecek kritik materyaller bulunuyor. Bu rakamın 698 kilogramı bilim donanımı, 345 kilogramı mürettebat tedariği, 342 kilogramı araç ekipmanı, 75 kilogramı bilgisayar içermektedir. Dragon'un basınçsız "gövdesi"ndeki harici donanım ise 965 kilogramdır.

Uçuş daha önce 9 defa ertelenmişti

Dragon uzay kargo aracının uçuşu, CRS 17 görevi olarak tanımlanıyordu ve bu uçuş 16 Kasım, 1 Şubat, 17 Şubat, 16 Mart, 25 Nisan, 26 Nisan, 1 Mayıs, 3 Mayıs ve 4 Mayıs tarihleri olmak üzere toplamda 9 defa ertelenmişti. 1 Mayıs'taki uçuşun 3 Mayıs'a ertelenmesinin sebebi, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki elektrik dağıtım biriminde arıza tespit edilmesiydi. SpaceX, 3 Mayıs'taki uçuşun 4 Mayıs'a ertelenmesinin sebebinin ise, Falcon roketinin ana ateşleyici modülünün, fırlatılışın ardından geri konacağı okyanus platformunda meydana gelen elektrik arızası olduğu açıklamasında bulunmuştu.

Ayrıca NASA 30 Nisan'da yaptığı açıklamada, "Uluslararası Uzay İstasyonu'nda elektrik enerjisi sistemi ile ilgili bir sorun tespit edildi. Ekipler arızanın nedenini belirlemek ve sisteme tam gücü geri yüklemek için çalışıyor." ifadelerini kullanmıştı. NASA, istasyonda yaşayan astronotlar için endişelenecek bir durumun söz konusu olmadığı, elektrik dağıtım birimindeki sekiz güç ünitesinden ikisinin arıza yaptığı açıklamasında bulunmuştu.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU