Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Sosyal medyanın televizyonun önüne geçmesi ile birlikte reklam verenler TV'den daha çok bu mecraya yönelmişti. Reklam konusunda ölçülebilirlik sunan sosyal medya, anında reaksiyon alması ile reklam verenlerin yüzünü güldürüyordu. Ancak bu reklamlar son zamanlarda kullanıcının tercihlerini olumsuz etkilemeye başlamıştı.

Amerika'da bir sosyal medya fenomeni bir ürün veya hizmet tanıtacağı zaman bunun reklam olduğunu başta belirtmek zorundaydı. Hatta bazı YouTube videolarında videonun adında bile (ADS) yani reklam ibaresine yer veriliyordu. Bugün buna benzer bir düzenleme Ticaret Bakanlığı'ndan geldi.

Ticaret Bakanlığı'nın yeni kılavuzuna göre; sosyal medya üzerinden örtülü reklam yapılamayacak. Yani bir fenomen "ben bu ürünü aldım çok güzel siz de alın." şeklinde sanki kendisi o ürünün müptelasıymış gibi gizliden reklam yapamayacak. Eğer bir firma ile anlaşma yaptıysa bunu açıkça belirtecek.

Reklam yapacak olan kişilerin "Bu ürünleri reklam verenden hediye olarak aldım." veya "Ürünleri bana gönderdiği için reklam verene teşekkürler." gibi ifadelere yer vermesi gerekiyor.

Ayrıca sosyal medya fenomenleri doktor, diş hekimi, veteriner aracılığıyla ürün tanıtımı yapamayacak. Son günlerde ek gıda takviyesi gibi reklamalar bir çok kişinin sağlığını bozmuştu. Bu yüzden özellikle sağlığı etkileyen reklamların yasaklanması oldukça sevindirici oldu diyebiliriz.

Reklam yapanlar ayrıca hediye edilmiş giysi veya ayakkabıyı satın almış gibi yapamayacak. Bunun hediye olduğunu ve tanıtımını yaptığını belirtmek zorunda kalacak. Yönetmelikte reklam yaparken filtre veya efekt kullanıldıysa ve bunlar kullanıcıyı yanıltacak türdeyse bu mutlaka açıklamada belirtilmek zorunda olacak.

Uzun lafın kısası YouTube, Instagram, Facebook ve Twitter gibi mecralarda artık gizli kapaklı reklam yapılmayacak. Bu düzenleme sayesinde tüketici yanlış yönlendirilmemiş olacak.