İlk etapta pamukta uygulanacak olan Lisanslı Depoculuk için Söke ön plana çıkmaya başladı. Ege Bölgesindeki pamuk üretiminin %60"ını gerçekleştiren Söke, yatırım için en uygun yer olarak görülüyor. Kurulacak deponun üretim bölgelerine yakınlığı ve ulaşılabilir olması en önemli faktörler olurken; pamuk ile işe başlayacak olan tesis ilerleyen zamanda diğer ürünlere de kapısını açacak. Yatırımın gerçekleşmesi için Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi"nin kuruluş aşamasında olduğunu ifade eden Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, konunun Bakanlığa sunulduğunu ve onay beklendiğini söyledi.

SÖKE"DE YER ARAYIŞI
Söke"de hayata geçirilmesi amacıyla çaba gösterilen lisanslı depo için Söke Organize Sanayi Bölgesi (OSB)"den yer talebinde bulunuldu. Söke OSB"ye müracaat ettiklerini belirten Söke Ticaret Borsası yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık; “ İlk etapta 24 bin m2 alan kapatılması ve 20 bin ton lif pamuk depolanması düşünülüyor. Hedefimiz depo inşaatını önümüzdeki pamuk sezonuna yetiştirmek. Söke OSB"nin yer tahsisinde bulunamaması ihtimalinin yanında farklı yer alternatiflerini de değerlendiriyoruz. Özellikle Meclis Başkanımız Ahmet Tuğrul Başer ile birlikte bu yatırımın Söke"ye kazandırılması için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi. Balçık Söke"de kurulması planlanan lisanslı depoculuk yatırımı ile ilgili geçtiğimiz günlerde Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş"a bilgi verdiklerini de sözlerine ekledi.

TARIMIN BANKASI OLARAK NİTELENDİRİLİYOR
Lisanslı depolar, tarımın bankası olarak nitelendiriliyor. Ürünlerin alım sezonunu hasat mevsimi dışına yaymayı hedeflemenin dışında, ürünlerin günlük depolama kapasitelerini de arttıran lisanlı depoculuk; ürünlerin hasat döneminde hemen piyasaya inmesini önlüyor. Lisanslı depolar "tarımın bankası" gibi işlev görüyor. İhtiyaç olunca depolardan çekilebilecek ürün sadece hasat döneminde değil, yılın her döneminde değerinden bir şey kaybetmemiş oluyor.
Lisanslı ürün depoculuğunun çok önemli bir konu olduğunu dile getiren Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık; “Depoları Pamuğun Ege Bölgesindeki merkezi olan Söke"ye kazandırmak istiyoruz. Bunun için İzmir Ticaret Borsası ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Üretici ve tüccara depoya konan ürün karşılığı garantili makbuzlar verilecek ve bu makbuzlar bankalara teminat olarak verilip, kredi alınabilecek. Bu imkânlar sayesinde Türkiye'de pamuk üretiminin artmasını ümit ediyoruz” dedi. iha