EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı yazılı açıklamada, yırtıcı hayvanın türünün tespiti için bölgeye gittiklerini, konuyla ilgili çevredeki diğer çobanlarla görüştüklerini belirtti.
Karanlık bastığında koyunları ağıla koyarak köpekleri bağladıklarını, yırtıcının gelebileceği alanlara et parçaları bıraktıklarını ifade eden Sürücü, ölen kuzunun parçalarını bazı ağaçlara astıklarını, özel düzeneklerle hazırlanan geniş açılı projektörlerle pusuya yattıklarını kaydetti.
Bölgeye iki kez gelen yırtıcı hayvanın ışık alanının içerisinde kısa sürelerle girip kaybolduğunu, net olarak bu hayvanı tespit edemediklerini ifade eden Sürücü, bu hayvanın sırtlanı andırması nedeniyle ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Bilgin ile temasa geçtiklerini ifade etti.
Doç. Dr. Can Bilgin ise koyunları ve köpeğini parçaladığını iddia eden çobanın ifadelerine göre bir ya da birden fazla yırtıcının geldiği alana 2 adet fotokapan kurduklarını kaydetti. Bilgin, ''Bir tanesi sadece gece çekimi, diğeri tam gün çekim yapacak. 20 saniyelik video çekimi yapan kapan, 1 dakikalık beklemeden sonra önünden canlı hayvan geçerse tekrar çekmeye başlayacak. 4-5 gün sonra EKODOSD tarafından çekimler kontrol edilecek. Nasıl bir hayvan ya da hayvanlarla karşılaşılacak, çekimlerden sonra belli olacak'' görüşünü bildirdi.