AYTO"ye üye olan sigorta acentelerine yönelik olarak bir açıklama yapan AYTO Yönet,m Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu"nun 27. Maddesinin üçüncü fıkrası (f) bendine istinaden Sigorta Acenteleri İcra Komitesi tarafından alınan karar uyarınca; sigorta acenteliği faaliyetlerinin yürütüleceği mekanın sahip olması gereken asgari fiziki şartların oluşturulmasına ilişkin sürenin 01 Ekim 2010 tarihinde sona ereceğini söyledi.
Dokuzlu, “Sigorta acenteliği faaliyeti için gerekli asgari fiziki şartlar uygulama talimatnamesine göre, acenteliğin sürdürüleceği mekanın sahip olması gereken asgari fiziki şartlar belirlenmişti. Belirlenen şartlara göre; Müstakil bir bina veya iş merkezi içerisinde; fiziki olarak ayrılmış, müstakil bir girişe sahip, başlıbaşına kullanılmaya elverişli bağımsız bir mekân olması ve bu mekânda münhasıran sigorta acenteliği faaliyeti yürütülüyor olması, Kullandığı elektrik, telefon, su, doğalgaz veya internet bağlantı hizmetine ilişkin faturalarından en az ikisinin sigorta acentesi adına kayıtlı bulunması, En az birer adet bilgisayar, yazıcı ve faks cihazının bulunuyor olması, İnternet bağlantısı bulunması ve sigortacılık işlemleri için Statik IP kullanılması zorunludur” dedi.
01 Ocak 2010 tarihinden önce uygunluk belgesi başvurusunda bulunan Sigorta Acentelerinden söz konusu asgari fiziki şartların tamamına haiz olup ilgili evraklardan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı hariç diğerlerini eksiksiz bir biçimde AYTO"ya teslim eden üyelerin oda tetkik raporu temin edebilmeleri için en geç 01 Ekim 2010 tarihine kadar süre tanındığını anımsatan Dokuzlu, talimatnameye göre Sigorta Acenteleri şubelerinin oda kanalıyla tetkik işlemlerinin 01 Temmuz 2010 tarihi itibariyle başladığını kaydetti.
Dokuzlu, yapılan tetkik sonucunda asgari fiziki şartlardan herhangi birisini taşımadığı tespit edilen sigorta acentesi şubesinin bilgilerinin levhadan çıkarılacağını ifade ederek, AYTO üyelerinin mağdur olmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi konusunda uyarıda bulundu.
Dokuzlu ayrıca, 01 Temmuz.2010 tarihinden itibaren yeni kurulacak olan sigorta acentesi şubelerinin ise asgari fiziki şartları taşıdığı ile ilgili yine AYTO"da yapılacak tetkik ve tespit edilmesi sonrasında levhaya ekleneceğini sözlerine ekledi.