Program dahilinde geçtiğimiz hafta ani ölümü ile ülkücü hareketi derin üzüntüye boğan Cambazoğlu ailesi fertlerinden Kuşadası ülkü ocakları eski başkanlarından Hakan Buğra Cambazoğlu’da anıldı ve Yasin-i şerif okunarak dualar edildi. Programa MHP Nazilli ilçe başkan adayı Av. Kürşat Engin Özcan ve çok sayıda ülkü ocağı mensubu genç katıldı.
Anma programında bir konuşma yapan Nazilli Ülkü Ocağı Başkanı Şükrü Irgat; “ İmam Şamil 1797 yılında Dağıstan’ın Gimri köyünde dünyaya geldi. Babası bölgenin yerli halklarından Avar Türklerine mensup Dengau Muhammed’dir. 15 yaşında iken at binerek kılıç kuşandı. 20 yaşına geldiğinde iki metreyi aşan boyu ile atlama, ateş etme, güreş, koşu, kılıç gibi spor dallarında üstün yetenek sahibi olmuştu. Şamil, İmam yani devlet başkanı seçildikten sonra ilk iş olarak iç işlerini ele aldı. Ruslara karşı daha etkili savaşmak için lüzumlu idari ve askeri teşkilatları yeni esaslara göre tanzim etti. Bir taraftan askeri tedbirler alıp düşmana karşı savunma savaşları verirken, diğer taraftan da muntazam adli ve idari sivil bir devlet mekanizması geliştirmiş, medreselerde eğitime önem verdirmiş, fikir ve sanat alanında da büyük adımlar atılmasını sağlamıştır. Döneminde tophaneler, baruthaneler, silahhaneler yapılmış, muntazam birlikler halinde askeri teşkilat kurulmuştur. Güçlü hitabeti, kararlı tutumu ve askeri dehasıyla büyük başarılar kazanmış, ünü kısa zamanda yayılarak, otoritesi Dağıstan civarında yaşayan geniş topluluklar tarafından kabul edilmiştir. Şamil imam seçildiği 1834 yılından 1859 yılına kadar Rusya’nın büyüklüğü ve kudretine rağmen yılmadan mücadeleyi sürdürdü. Kendinden önceki iki imamın döneminde de fiilen 10 yıl savaşlara iştirak ettiğinden durup dinlenmeden cihad ettiği süre tam 35 yılı bulmuştur. Bütün hayatını ülkesinin milli bağımsızlığına adayan, askeri dehasını bütün dünyaya ve bizzat ebedi düşmanı Rus yüksek makamlarına dahi kabul ettiren, adını dünya tarihine yazdıran İmam Şamil 4 Şubat 1871’de 74 yaşında iken hayata gözlerini yummuş, hakk’a yürümüştür” dedi.
Canbazoğlu ve Ulupınar ailelerine başsağlığı dileyen Başkan Irgat; “Geçtiğimiz hafta ani vefatı ile yüreklerimizin dağlandığı, Kuşadası eski ülkü ocakları başkanlarımızdan Hakan Buğra Cambazoğlu ve Nazillideki büyüklerimizden Hacı Mehmet Ulupınar’ın annesine, ebediyete ulaşmış tüm geçmişimize Yüce Allah tan rahmet diliyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun” dedi.