“Dondurmam Gaymak” filminin yönetmeni Yüksel Aksu"nun Anadolu"nun son göçerleri Sarıkeçililer"i anlattığı “Dağlara Yürüyenler: Sarıkeçililer” Belgesel filminin Meandros Gala Gösterimi 3 Temmuz Cumartesi günü saat 21.00"da, Yüksel Aksu"nun da katılımıyla Apollon Tapınağı"nda gerçekleştirilecek.
Binlerce yıllık göçebe kültürünün son temsilcileri kendilerine özgü yaşam biçimi ile Orta Asya"dan Anadolu"ya kadar gelen Sarıkeçililer, binyıllardır süre gelen göçebe kültürünün dünyadaki son örneklerinden. Yüksel Aksu bu belgeselle, Yörük kültürünün son temsilcisi olan Sarıkeçililer'i kayda alarak, bu önemli kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasını sağladı. Film, Sarıkeçililer'in belki de son kez gerçekleşecek olan zorlu göç yolculuğuna tanıklık ederken bu kültürün izlerini sürüyor.
Film ekibi, göçün yasaklanması ile birlikte vakit kaybetmeden yola çıktı ve Sarıkeçililer"in bu son yolculuğunda onlarla birlikte aylarca çadırlarda yaşayarak Sarıkeçililer"in gündelik yaşamlarına kayıt altına aldı. Dünyalarını Sırtlarında Taşıyanlarla Buluşmak İçin... Modern dünyayla sınırlı ilişki kuran dağların gerçek sahibi olan Sarıkeçililer"in zorlu ama bir o kadar da doğayla uyumlu yaşamlarına tanıklık etmek isteyenler 3 Temmuz Cumartesi günü Apollon Tapınağı"nda buluşacak.
Gerçekleşecek özel gala gösterimi öncesinde filmin hikayesini ve Sarıkeçilileri Yönetmen Yüksel Aksu"dan dinleme olanağı da bulunulacak. Meandros Festivali boyunca etkinlik yapılacak tüm köylerde gösterilecek bu film ile çok önemli bir kültürün izlerini hep birlikte sürüleceği dile getirilirken, Meandros bölgesinde; Söke, Didim, Kuşadası, Bafa ve çevre köylerinde bugün yerleşik düzene geçmiş olan çok sayıda Yörüğün yaşadığı düşünülürse, Bu kültürü tanımayan gençler için de atalarının geçmişini öğrenmek açısından bu belgesel önemli bir fırsat olacağı bildirildi.. Belgesel Didim"in dışında Balat, Batıköy ve Akköy"de sunulacak.