Akıllı telefon pazarında zirvede yer alan Samsung geçtiğimiz günlerde yeni nesil üst segment modellerini tanıttı. Bu modellerin fiyatı 9.999 TL'den başlayıp 16.499 TL'ye kadar uzanıyor.

Evet kabul edelim fiyatlar absürt. Hem de çok absürt. Özellikle Galaxy S21 Ultra'nın 16.499 TL'ik etikete sahip olması, kabul edilemeyecek bir durum. Peki neden? Hemen nedenini açıklayalım.

Samsung geçtiğimiz yıl yurt dışında 650 euro'ya satışa sunduğu S20 FE modelini ülkemizde 6500 TL'den satışa sunmuştu. O dönemde döviz kurları şimdiye oranla bir tık daha yüksekti. Vergiler ise şimdikiyle tamamen aynıydı. 

Peki şimdi gelelim S21 Ultra'ya. Bu telefonun yurt dışı fiyatı ortalama 1250 euro. Ülkemizdeki fiyatı ise az önce de bahsettiğimiz üzere 16.499 TL. Yani Samsung geçtiğimiz yıl ki fiyat politikasıyla bu telefonu pekala 12.500 TL'ye de satışa sunabilirdi. Sonuçta S20 FE'de euro kuru 10 TL baz alınarak kar edilebiliyorsa aynı durum S21 Ultra'da da geçerli olabilirdi. Peki neden 4000 TL'lik bir ekleme daha yapıldı?

Fakat Güney Koreli şirket Türkiye'deki müşterileriyle dalga geçer gibi 16.499 TL'lik bir etiket belirledi. Dahası ülkemizde satışa çıkan modellerde Exynos yongaları bulunuyor. Samsung Güney Kore (kendi ülkesi), Çin ve ABD'de Qualcomm yongaları kullanırken, Türkiye ve Avrupa'da Exynos kullanıyor.

Yani neresinden bakarsanız bakın fail bir durum söz konusu. Öyle ki Samsung kendi ürettiği yongayı kendi ülkesinde bile kullanmazken, Türkiye'de satışa sunduğu modellerde ısınma ve performans sorunlarıyla bilinen Exynos yongalarını kullanmaya devam ediyor.

İşin komik yanı ise S21 modellerinin çok değil 2 ay sonra önemli ölçüde ucuzlayacak olması. Yine de tercih kullanıcıların. Fakat bu telefona o kadar para verene kadar telefon, bilgisayar, kablosuz kulaklık, akıllı saat ve konsol alabileceğinizi de hesaba katın.