Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Bilgisayar donanımlarında muazzam gelişmeler kaydedilse de Intel'in ortaya koyduğu ve AMD başta olmak üzere birçok diğer firmanın gelişimler sunduğu x86 işlemci mimarisi hep aynı kaldı. Mimariye ismini veren Intel 8086 işlemcisi 1978'de üretilmişti. Yani bilgisayarlarda 43 yıldır aynı mimariyi kullanmaktayız.

Bir diğer mimari olan RISC tabanlı ARM (Acorn RISC Machine) işlemciler ise aslında 1985'te ortaya çıktı. x86 işlemcilere göre daha düşük enerji tüketimi, daha az ısınma ve doğal olarak da daha az güç sunan bu işlemciler farklı markalar altında bilgisayarlarda kullanılsa da x86'nın ezici hükümranlığı altında kaldılar.

Akıllı telefon devriminden sonra Qualcomm'a ait ARM mimarili Snapdragon ailesinin de yıldızı parlamaya başladı ve ARM dünyada söz sahibi bir işlemci platformu haline geldi. Tabi ki ARM'ın kullanım alanı akıllı telefonlar ve tabletler ile sınırlıydı.



Dizüstü bilgisayarların gitten gide daha küçük hale gelmesi ve ARM tabanlı işlemcilerin laptop bilgisayarlarda kullanılabilecek kadar güçlenmesi ile artık günümüzde yaygın olmasa dahi Snapdragon işlemcili dizüstü bilgisayarlar görmek mümkün. 2017 yılının sonunda Snapdragon 835 işlemci ilk kez Windows'lu dizüstü bilgisayarlara hayat verdi. Günümüzde ise Windows bilgisayarlar için oldukça yüksek performans, uzun ömürlü batarya ve kapalıyken dahi ağa bağlı kalma gibi özelliklere sahip Snapdragon 8cx Gen 2 kullanılıyor.

ARM mimarisinin son dönemlerdeki kişisel bilgisayar dünyasına tek saldırısı Snapdragon cephesinden değil. Geçtiğimiz aylarda Apple tarafından tanıtılan ve önce MacBook ile Mac Mini’de, ardından da iMac ve iPad’de kullanılan Apple M1 işlemci birçokları tarafından devrim olarak nitelendiriliyor. Çünkü rakibi olan x86 mimarili i5 ve i7 Intel yonga setlerinden hem işlemci hem de ekran kartı olarak çok daha hızlı ve çok daha verimli çalışıyorlar.

Şimdi de pazara ARM mimarisini kullanan yeni bir oyuncu giriyor. Samsung’un AMD ile anlaşmasının ilk meyvesi olan AMD ekran kartlı Exynos 2200 yonga setinin yeni amiral gemisi telefon ve tabletlere hayat vereceğini biliyorduk. Fakat görünüşe göre Exynos 2200 o kadar güçlü ki Samsung bu yonga setini dizüstü bilgisayarlarda da kullanmaya karar vermiş. Hatta bu yonga setini ilk bir dizüstü bilgisayarda göreceğimiz söylentisi dahi mevcut.

Samsung’un 5 nm bantlarından çıkacak olan Exynos 2200 rakiplerine göre oldukça güçlü bir AMD ekran kartı ile gelecek. Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2’nin ve haliyle Apple M1’in rakibi olan Exynos 2200’ün nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu. Tabi ki ARM mimarisini kullanmayan Intel için ARM mimarili işlemcilerin yayılması kötü bir haber fakat biz tüketiciler için rekabet ortamının oluşması oldukça iyi bir haber.

Bir diğer x86 işlemci devi olan AMD için ise işler o kadar kötü görünmüyor çünkü hem son 10 yıldan uzun süredir Playstation ve Xbox gibi önemli oyun konsollarının işlemci ve ekran kartlarını AMD yapıyor ki görünüşe göre uzun bir süre daha yapmaya devam edecek. Hem de Samsung işbirliği sayesinde ARM yonga setli dizüstü dünyasında da ekran kartları ile boy gösterecek.