AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, yönetim ve meclis üyeleri ile ihracatçı oda üyelerinin de katıldığı ziyarette karşılıklı görüşmeler gerçekleştirildi. AYTO Başkan İsmail Hakkı Dokuzlu, ikili ve yüz yüze görüşmelerin ticari işbirliğinin gelişmesinde katkısının büyük olduğunu belirterek Polonya ile ekonomik ilişkilerimiz ve AYTO"nun Polonya"daki temasları hakkında bilgiler verdi.
Ziyarette konuşan AYTO Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, “Aydın ili tarım ve turizm sektörlerinde büyük potansiyele sahiptir. Bu nedenledir ki geçmişte ve bugün AYTO üyelerinin ihracat potansiyelini arttırmak, pazar paylarını genişletmek, yeni pazarlar bulmak, ortak yatırım imkanlarını değerlendirmek amacıyla değişik zamanlarda uluslararası gelişmeler doğrultusunda belirlediği hedef ülkelerle temaslar kurmaktadır. Bu bağlamda 21-24 Eylül 2004 tarihlerinde Polonya"nın Varşova ve Poznan şehirlerini kapsayan iş ve inceleme gezisi düzenlenmiştir. Bu ziyarette Polonya Ticaret Odaları Birliği Başkanı eski Ekonomi Bakanı Anrew Arebdarski ile Varşova ve Poznan"daki Türk yatırımcılar ile görüşmeler yapılmış, Pologra Tarpak 2004 Gıda ve Ambalaj Fuarı gezilmiştir. Fuarda Odamızın üyesi 3 firma stant açmış, fuara katılmaktan memnun kalmışlardır” dedi.
Türkiye"nin 2008 yılında Polonya"ya 1 milyon 73 bin 400 Avro, 2009 Ocak verilerine göre de 70 milyon 458 Avro ihracat gerçekleştirdiğini açıklayan Dokuzlu, “Polonya"dan ithalatı da 2008 yılında 1milyon 336 bin 479 Avro, 2009/Ocak ayı rakamlarıyla 62 milyon 17 bin Avro dur. Başlıca İhraç ürünlerimiz kazan, makine ve cihazlar, motorlu kara taşıtları, pamuk, pamuk ipliği, pamuklu mensucat, metalden eşya, halı, giyim eşyaları, kauçuk mamulleri, kıymetli taş ve madenler, dokumaya elverişli lifler, plastik ve plastikten mamul eşyalardır.
Türkiye"nin 2000 yılından bu güne Polonya ile dış ticareti dengeli ve gelişme gösteren bir seyir izlemektedir. 2008 yılında dış ticaret hacmimiz 2 milyon 409 bin 800 Avro dur. Her iki ülke işadamları olarak bizlerin bunu artırmak hedefimiz olmalıdır diye düşünüyorum.
Polonya"da yaklaşık 700 Türk sermayeli firma faaliyet göstermektedir. Bu firmalar kozmetik, konfeksiyon, inşaat malzemeleri, beyaz eşya mobilya sektörlerinde faaliyet göstermektedirler. Türkiye"de yaklaşık 50 Polonya sermayeli firma faaliyet göstermektedir. Polonya"da ulaşım altyapısı ve bina inşaatı, tekstil, ev tekstili, konfeksiyon, turizm, mobilya, deri ve gıda işleme sektörlerinde işbirliği yapma imkanları mevcuttur. Ev tekstili, mücevherat, PVC profil, zeytinyağı, otomotiv yan sanayi ve konsantre meyve suları ihracat potansiyeli olan ürünlerdir” dedi.
Aydın"da olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Müsteşar Michal Mıerzwa, şunları söyledi: “Bu gün burada olmamın iki nedeni var. Birincisi iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artırılması, ikincisi ise kuracak olduğunuz ortaklıklarda, ortak yatırımlarda Polonya"ya tercih etmenizdir. Ülkelerimiz arasındaki dış ticaretimize konu ürünler benzerlik arz ediyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye - Polonya ekonomik ilişkileri ile Polonya"nın ekonomik verilerini içeren sunumunu slayt gösterimi eşliğinde sürdüren Mıerzwa, şunları söyledi: “Küresel ekonomik krizin dünyanın önemli ekonomilerine sahip ülkelerin ekonomilerinde daralmaya neden oldu. Ekonomik krizi atlatabilmek için alternatif ticaret alanları keşfetmemiz gerekiyor. Bu perspektif içinde Türk firmaları ile Polonya firmalarını bir araya getirmeliyiz. Polonya ekonomisi özel sektör yatırımcıları sayesinde büyümektedir. AB"den mali yardımlar üyelik şartları gereği devam etmektedir. Gün geçtikçe Polonya tüketicisi tüketimlerini farklı ülkelerden yapma arzusu gelişmektedir. Polonya"da işçi çalıştırmanın maliyeti Türkiye kadardır. Polonya"da finansal olanaklar çok elverişlidir. Gelir vergisi oranlarının diğer ülkelere göre düşük olması da Polonya"da yatırım yapmayı cazip kılmaktadır. Polonya ve Türk yatırımcıları dışarıda büyük yatırımlar yapmaktadır. Polonya"nın demografik özelliklerini de göz önüne alırsak Türk firmaları Polonya"da daha çok yatırım yapabilirler. Türklerin Polonya"daki rakamlarına baktığınız zaman bu rakamların çok küçük ve sembolik olduğunu görürsünüz. Görev yaptığım sürede mevcut ekonomik göstergeleri geliştirme gayretinde olacağım. Ülkem ile ilgili talepleriniz olur ise emrinizde olduğumu bilmenizi isterim”