Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Kripto para madenciliği bildiğiniz gibi ekran kartı piyasasını alt-üst etmiş ve fiyatların bir anda fırlamasına neden olmuştu. Oyun için üretilen kartların mining işlemi için kullanılması stok sorununu da gündeme getirmişti. Ekran kartından sonra mining furyası şimdi de konsollara sıçıyor. PlayStation 5 yapısı itibariyle madencilik için uygun değil. Sony bu konsolu kripto para madenciliği sistem tarafından sınırlandırılmıştır. Ancak Çinli meraklılar bu sınırlamayı aşmayı başardı.

PlayStation 5'in donanım bileşenleri madencilik için oldukça uygun ve yeterli seviyede. Ancak bugüne kadar mining işleminin konsolda uygulanması mümkün değildi. Konsol, Zen 2 mimarisinde 3,5 GHz hızında çalışan 8 çekirdekli AMD Ryzen CPU ve RDNA 2 mimarisine sahip 10,3 teraflop gücünde AMD Radeon GPU kullanıyor.

Bu denli güçlü konsolda Etherium madenciliği yapıldı. PS5'in mining performansı ise 211W güç tüketimi ile 98.76 MH/s olarak açıklandı. Aslında PS5'te Radeon RX 5700 XT seviyesinde ekran kartı yer alıyor. Radeon RX 5700 XT modeli de maksimumda 50 MH/s'ye kadar çıkabiliyor. Bu sonuçlar konsolun ekran kartlarından daha başarılı bir şekilde mining yaptığını gösteriyor.



Mining kurbanına Apple'ın ARM tabanlı Apple M1'li Mac modellerinden sonra şimdi de PS5 eklenmiş oldu. Bakalım dünyanın en güçlü oyun konsolu olan Xbox Series X için de madencilik işlemi yapılacak mı?

Eğer mining işlemleri konsollara da tamamen sıçrarsa, bu sefer konsol pazarında ciddi stok sıkıntıları görebiliriz. Umarız Sony bu konuda bir hamle yapar ve güncelleme ile madencilik işlemine izin veren açıkları kapatır.