Akıllı saatlerin popülaritesi eskiye göre azalmış olsa da halen bazı markalar bu saatleri üretmeye devam ediyor. Bu markalardan biri de Huawei. Firmanın geçtiğimiz günlerde test merkezimize ulaşan akıllı saati Huawei Watch GT rakiplerinden farklı bazı özellikleriyle öne çıkan bir model.

Pili bitmeyen saati inceledik: Huawei Watch GT (video)

İlk bakışta tam bir erkek saati olduğunu gösteren Watch GT, ortalamanın üzerindeki büyüklükte boyutu ile dikkati çekiyor. Tasarım ve görüntü detayları saatin erkekler için üretildiğini ortaya koyuyor. Saatin Sport ve Classic olmak üzere iki farklı sürümü var. Classic sürümü gümüş kaplamalı bir çerçeveye ve deri kayışa sahipken, Sport sürümü silikon kayış ve metal gövde ile geliyor. Bunun dışında iki saatin arasında bir fark yok.

AMOLED ekran farkı

Huawei akıllıca bir hareket yaparak saatin ekranını AMOLED teknolojisi ile donatmış. Bu yüksek kaliteli ekran 1.39 inç ve 454 x 454 piksel çözünürlüğe ve 326 PPI ekran yoğunluğu bulunuyor. Ekranın AMOLED olması parlak ve net bir görüşe sahip olmanızı sağlıyor. Gece, gündüz, az ya da yüksek ışıklı ortamlarda ekranı görmekte zorlanmıyorsunuz.

Saatin temel işlevleri arasında gerçek zamanlı ve sürekli kalp ritmini ölçme, adım sayfa, bütünleşik GPS (telefona ihtiyaç duymuyorsunuz), uyku takibi, birçok sportif işlevi takip etme gibi özellikler yer alıyor. Ben özellikle adım sayma, kalp ritmini kontrol etme ve uyku takibi özelliklerini sevdim ve kullandım.

Bitmeyen pil yapmışlar

Bu tarz saatlerin en büyük sorunu 2-3 günde bir şarj etme zorunluluğudur. Genelde rakipleri (ki Samsung Gear serisi ve Apple Watch modellerinde böyle) bu sürelerde şarj edilirken Huawei Watch GT'nin pili en yoğun kullanımda 2 haftaya kadar kullanım sunuyor. Yaptığımız testlerde ben de benzer rakamlar buldum. Hatta telefonun gerçek zamanlı kalp ritmini takip etme özelliğini kapatırsanız bu süre 30 güne kadar çıkıyor. 420 mAh bütünleşik pili bulunan saati kutusundan çıkan özel mıknatıslı aksesuarı ile şarj edebiliyorsunuz.

50 metreye kadar su geçirmiyor

Akıllı saatlerde (bence) olması gereken bir özellik su geçirmeme. Huawei Watch GT de su geçirmeyen bir saat ve benim gibi taktığın saati kolundan çıkarmak istemeyenler için güzel bir haber. Elbette 50 metreye kadar suya sokup denemedik ama ellerimizi yıkarken ve ıslanabileceği yerlerde kullandık. Sorun olmadı.

Diğer özellikler

Saat aynı zamanda Barometre, Pusula, El Feneri (küçük ama işe yarayan bir özellik), aktivite takibi (ki birçok seçenek var), kronometre, alarm gibi özelliklere de sahip. Özellikle Antrenman seçeneği altında bulunan birçok sportif aktivite de takip edilebiliyor. GPS özelliği ile entegre olarak kullanılan bu sportif özellikler bu tarz beklentileri olan kullanıcılar için güzel olmuş.

Huawei Sağlık uygulaması

Huawei ve Honor telefonlarda bulunan Huawei Sağlık (Health) uygulaması ile entegre olarak çalışan akıllı saat ile ilgili entegrasyon da bu uygulama üzerinden yapılıyor. Hatta saatin güncellemelerini de bu uygulama üzerinden yapıyorsunuz. Normalde bu tarz bileklik ve saat gibi cihazlarını Huawei Wear isimli uygulaması ile kullanan Huawei, Watch GT için Sağlık uygulamasını tercih etmiş. Uygulama çok başarılı ve saat üzerinden göremediğiniz geçmiş verileri, karşılaştırma ve benzeri detaylı analizleri bu uygulama ile görebiliyorsunuz. Hem Android hem iOS sürümü bulunan uygulamayı kullanmanızı öneririz.



LiteOS kullanıyor

Huwaei tarafından geliştirilen LiteOS işletim sistemini kullanan akıllı saat de arayüz seçenekleri 13 ile sınırlı. Daha önce 12 olan bu rakam testleri yaptığımız sırada gelen bir güncelleme ile 13'e çıktı. Saatin arayüzleri güzel ancak diğer markalı akıllı saatlerde olduğu gibi geliştirmeye açık değil. En azından biz bu haberi yazdığımız tarihte durum böyle idi. Ne arayüz ne de uygulama için geliştirme yapmak şimdilik mümkün görünmüyor. İlerde bu alanda atılacak bazı adımlarla bu tarz yenilikler gelebilir.

Huawei Watch GT telefonla iletişim kuruyor ama sınırlı

Akıllı saat telefonla iletişim kuruyor ancak bu biraz sınırlı. Gelen aramaları görebiliyorsunuz ve reddetmeniz de mümkün. Ancak bu aramaları açmak ya da akıllı saat üzerinden konuşmak mümkün olmuyor. Sadece kapatma işlemini yapabiliyorsunuz. Kişisel olarak telefonla konuşma yapmayı mantıklı bulmadığım için benim açımdan böyle bir özelliğin bulunmaması sorun değil. Ancak bu tarz beklentisi olanlar için bu bilgiyi vermiş olayım.

Huawei Watch GT fiyatı

Telefonun bizim test ettiğimiz Sport sürümünün fiyatı 1199 TL. Markalı rakiplerine baktığımızda makul bir fiyat olduğunu söyleyebiliriz. Ancak alternatif olarak Xiaomi gibi markaların akıllı saatlerinin biraz daha ucuz olduğunu hatırlatmakta fayda var. Markalı rakiplerinin fiyatı ise mesela Samsung için 2000 TL civarından başlıyor. Apple Watch'u yazmıyorum bile. Zira onun fiyatı 3000 TL'den başlıyor.

Huawei Watch GT alınır mı?

Akıllı saat kullanmak istiyor, pil ömrü benim için önemli ve telefonla konuşmasam da olur diyorsanız kesinlikle önerebileceğim bir akıllı saat olmuş Huawei Watch GT. Farklı beklentileriniz varsa yazıda isimlerini andığım diğer markaların akıllı saatlerine bakabilirsiniz.

Huawei Watch GT video inceleme

Akıllı saatin tüm detaylarını anlattığımız inceleme videomuzu aşağıda izleyebilirsiniz:

BEĞENDİM

  • Ekran parlaklığı
  • Pil ömrü
  • Hem Android hem iOS desteği
  • Aktivite takibi
  • Su geçirmeme özelliği



BEĞENMEDİM

  • Üçüncü parti desteği yok
  • Telefonla görüşme yapamıyorsunuz

Huawei Watch GT teknik özellikleri

  • 1.39 inç AMOLED 454 x 454 piksel , 326 PPI ekran
  • 128 MB ROM, 16 MB RAM
  • Lite OS işletim sistemi
  • Bütünleşik GPS
  • İvmeölçer, Jiroskop, Manyetometre, Optik nabız, Ortam ışığı ve Barometre sensörleri
  • Bluetooth: BT4.2, BLE
  • Gerçek zamanlı uyku, adım ve nabız takibi
  • 46 gram ağırlık (kordonsuz)
  • 420 mAh pil
  • 50 metreye kadar su geçirmeme özelliği
  • 1199 TL


Kaynak: TEKNOLOJİ OKU