Dünyanın bir çok ülkesinde olan küresel ekonomik kriz ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, “Küresel boyuttaki ekonomilerin izlenen süreçte olumlu ve olumsuz gelişmeleri de küresel boyutta hissediliyor, krizi de küresel oluyor. Tüm dünya ülkelerini etkileyen bu ekonomik ve finansal krizin başlangıcında Amerika"nın dünya ekonomisini etkileyecek büyüklükteki finansman kaynaklarını iyi yönetememesi görülüyor. 2000"li yılların başında Amerikan ekonomisini toparlamak amacıyla yapılan faiz indirimleriyle başlayan, kredi hacminin artmasıyla yükselen emlak fiyatları ilave kredi olabilme imkanı oluşturdu. Verilen ilave kredilerle otomobil, mobilya ve beyaz eşya alımları tetiklendi. İşadamları olarak bizler kazancımızı işimize yatırmanın doğru olduğunu bilir ve bunu yaparız, gayrimenkule yapılan yatırımı ölü yatırım olarak görürüz. Amerika"da gayrimenkule ve otomobile verilen krediler geri dönüşümü olmayan kredilerdir. 1990"lı yıllarda böyle bir uygulama yapan Japon ekonomisi de olumsuz etkilenmiş, uygulamadan hemen vezgeçilmiştir” dedi.

“2009 YILI ZOR GEÇTİ”
Kriz ortamıyla birlikte dünya ekonomisinin yüzde 5 küçüldüğünü iddia eden Dokuzlu, “Küresel mal ve hizmet üretim değerinde 3.5 trilyon dolar civarında azalma oldu. 135 ülke ekonomisi daralma yaşadı. Dünya ticaret hacminde yüzde 25 gerileme görüldü. Yaklaşık 30 milyon kişi işinden oldu, 2009 yılı dünya için zor geçti” diye konuştu.

“HER ÜLKE FARKLI DÜZEYDE ETKİLENDİ”
Yaşanan krizden her ülkenin farklı düzeyde etkilendiğini savunan Parmaksız; şunları söyledi: “Krizden etkilenen dünyadaki tüm ülkelerin kendi imkan ve kabiliyetleri dahilinde yaşanan bu olumsuzluktan en az etkilenmek için değişik önlem ve uygulamaları devreye soktu. Ülke ekonomilerinin, ekonomik yapılarından kaynaklanan farklılıktan dolayı krizden etkilenme düzeyleri de farklı oldu”

“TÜRKİYE DAHA AZ ETKİLENDİ”
Türkiye"nin küresel krizde 2001 krizinden farklı biçimde etkilendiğini savunan Parmaksız, “Ülkemizin riskini azaltan faktörler olarak kamu maliyesinin daha iyi durumda olması, bankacılık sisteminin daha sağlam olması, mali sistemdeki denetim ve gözetimin güçlendirilmiş olduğu öne çıkan konular oldu. Bu nedenle 2001 krizinden daha rahat biçimde bu krizi geçirdik” ifadelerini kullandı. iha