Son yıllarda düşen pamuk üretiminin artması için yoğun çalışmalar yürüten Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü, bu konuda renkli pamuk ve ikinci ürün pamuk araştırmalarını yaptı. Bu gelişmenin Türkiye için çok önemli olduğunu kaydeden Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, Türkiye"nin pamukta tükettiği kadar üretim şansı bulunduğunu kaydetti.
Pamuğun Türkiye"de 3 milyon kişiye istihdam sağladığını dikkat çeken Enstitü Müdürü Sadettin Öztürk, 12 milyon nüfusa bakan pamuğun, ülkenin en önemli sektörlerinden biri olduğunu söyledi. Tarımın ülke için milli bir unsur olmaktan çıktığını, üretimde kendi kendine yeterli olma yerine, dünyanın geri kalanı için üretim ve pazarlama durumuna geldiğini dile getiren Öztürk, “Son yıllarda pamuk üretiminde ciddi düşüşler görülmüştür. Şu iyi bilinmelidir ki pamuk üretiminden vazgeçmek verimli ovalarımıza haksızlık ve üreticilerin pamuk tarımı ekipmanlarına yatırdıkları milyarlarca liranın israf edilmesine neden olmaktadır. Toplumun büyük bir kısmı pamuğu, elyaf için yetiştirilen bir bitki olarak görmektedir. Halbuki lif ve çekirdekten oluşan kütlü pamuktan yaklaşık 15 çeşit ürün elde edilmektedir. Hiçbir kısmı yok olmayan çok değerli hammadde ve ara madde elde edilebilen pamuk, doğal ve sıhhi yönüyle sentetik maddelere göre oldukça avantajlıdır” şeklinde konuştu.

"ÜRETİCİNİN PAMUKTAN KAÇIŞI YOK"
Ülkemizde tekstil sanayi için pamuk vazgeçilmez nitelikte stratejik bir hammadde olduğunu ifade eden Sadettin Öztürk, “Tekstil ve konfeksiyon sanayinin üretim ve ihracatının yüzde 80"ni pamuğa dayalı bulunmaktadır. Bitkisel yağ üretimimizde önemli paya sahip olan ürünlerden biriside çiğit, pamuğun yan ürünü olması nedeniyle üreticiye ek gelir sağlamaktadır. Tohumu bitkisel yağ üretiminde kullanıldıktan sonra arta kalan küspesi yüksek protein içeriği dolayısıyla hayvan yemi olarak büyük önem taşımakta, hayvancılık sektöründe besiciliğe katkısı ile ülke ekonomisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Pamuk bitkisi, elyaf, yağ ve küspesi yanında selüloz, kağıt yapımı, barut üretimi, röntgen filmi yapımında kullanılmakta, kapçığı da yakacak olarak değerlendirilmektedir. Ülkemiz büyük üretim potansiyeline sahip olmasına rağmen, yüksek oranda ithalat yaptığımız pamukta, 2010 yılı tekrar yükselişe geçilen bir yıl olmaktadır. Üreticinin pamuktan kaçışı son bulmuş, pamuk ekiminde geçen yıla göre yüzde 20 – 25 oranında bir artış tahmin edilmektedir. Bu da ülkemiz açısından çok önemli bir gelişmedir. Şu an hayal gibi görünse de tükettiğimiz kadar üretim şansımız ve potansiyelimiz vardır ve devam etmektedir” dedi.