Pamuk Enstitüsü son yaptığı araştırmayla pamuğun ikinci ürün olarak anıza ekimle canlanabileceğini tespit etti. Bu konuda enstitünün yapmış olduğu denemelerde, geçtiğimiz yıl ikinci ürün olarak 5 Haziran"da ekilen ekimlerden 420 kilogram verim elde edildiği açıklandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, son yıllarda pamuk üretim masraflarının artması, ithalat baskısı nedeniyle elyaf fiyatlarının bu oranda artmaması nedeniyle Türkiye"de pamuk üretim alanlarının hızla daraldığını dikkat çekti. Türkiye"de yüksek verimli pamuk çeşitlerine rağmen pamuk elyaf üretiminin gittikçe azaldığını tekstil sanayine yapılan yatırımlar dolayısıyla pamuk tüketiminin ise hızla arttığını buna bağlı olarak da Türkiye"nin Çin"den sonra en fazla pamuk elyaf ithalatçısı konumuna geldiğini kaydeden Öztürk, “Pamuğun stratejik bir ürün olması ve pamuğa dayalı sanayinin ülke ekonomisi açısından önemi nedeniyle, ülkemizde hızla üretim artışına ihtiyaç bulunmaktadır. Dünyadaki dekar başına elyaf üretimi açısından ülkemiz, pamuk üreticisi ülkeler arasında Avusturya"dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bu değer dünya ortalamasının yaklaşık iki katıdır” dedi.

2. ÜRÜN PAMUK, 2. ÜRÜN MISIRDAN DAHA KARLI

Türkiye"de üretimin artması için iki yol bulunduğunu belirten Sadettin Öztürk, bunları birim alanından elde edilen ürünün artması ve ekim alanlarının artırılması olarak açıkladı. Pamuk ekim alanlarının arttırılmasını üretim masraflarını da azaltan ikinci ürün pamuk tanıtımının yaygınlaştırılmasından geçtiğini ifade eden Öztürk, “Ülkemizde Haziran ayı içerisinde yapılan buğday hasadı sonrasında, buğday sap artıkları kaldırıldıktan sonra herhangi bir işlem yapılmaksızın diskli anız mibzeri ile anız üzerine doğrudan tohum ekimi yapılması, pamuk tarımının canlandırılmasına neden olacaktır. Anıza doğrudan ekimle, işçilik azalmakta, zaman ve yakıt tasarrufu sağlanmakta, makinelerin yıpranması ve toprak sıkışması azalmakta, toprak su tutma kapasitesinin artması gibi daha bir çok avantajları bulunmaktadır. Geçen yıllarda ikinci ürün olarak 5 Haziran"a kadar yapılan ekimler 420 kilogram, 18 Haziran"a kadar yapılan ekimlerde ise 300 kilogram verim alındı. Enstitümüzce yapılan maliyet hesaplarında da ikinci ürün pamuk ikinci ürün mısıra göre daha karlı olduğu tespit edilmiştir” dedi. iha