5G bağlantısına sahip akıllı telefonlar yavaş yavaş pazara hakim olmaya başlamışken, insanlar da 4G bağlantısına sahip olan modellere çoktan “eski” gözüyle bakmaya başladı bile! Bu durum, 4G olan modellere talebi düşürürken, uzmanlar uzun vadede bunun nihai tüketiciye bir avantaj olarak yansıyacağından emin. Pazarın lider markaları tarafından son dönemde piyasaya sürülen hemen hemen bütün telefonlar, üst model olup olmamasına bakılmaksızın 5G bağlantı teknolojisi ile piyasaya çıkıyor. Bundan dolayı da teknoloji meraklılarını akıllı telefon alırken ya biraz daha beklemeyi tercih ediyor ya da 5G’li modeller üzerinde yoğunlaşıyor.



Akıllı telefon pazarında fiyatların düşmesini sağlayabilecek bir başka durum ise tabii ki de koronavirüs salgını. Pandemi sebebi ile akıllı telefon sektöründe yaşanan durgunluk, fiyatların düşmesi için tek başına bile yeterli bir sebep olabilir. Koronavirüs felaketinin ne zaman sona ereceği gibi belirsizlikleri de işin içine katarsak, önümüzdeki aylarda akıllı telefon fiyatlarında ciddi indirimlerin olacağını söylemek sanırım yanlış olmayacaktır. Bu fiyat indirimlerinden nasibini en çok alacak olan modeller ise 4G bağlantı teknolojisine sahip olan akıllı telefonlar olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak Apple’ın da son zamanlarda iPhone 11 fiyatlarında indirimler yaptığını gözlemliyoruz. Özellikle Çin pazarında yapılan bu son indirimlerin ardından, Çin merkezli akıllı telefon üreticilerinin de tepe modellerinde indirim yapmaları zorunlu hale geldi. En azından Apple ile rekabet etmek istiyorlarsa, böyle yapmaları gerekecek. Xiaomi, Huawei ve Oppo gibi markaların özellikle Çin’de çok ciddi indirimler yapması bekleniyor.