Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

NeiR, çıkışını gerçekleştirdiği 2010 yılında derin dünyasına rağmen ağır eleştiriler almıştı. NeiR: Automata ile serinin ikinci oyunu ile karşımıza çıkan Square Enix, ilk oyunu unutturmuş ve başarılı inceleme notları almıştı. İlk oyunun üzerinden geçen 11 yılın ardından Square Enix, NieR’i tekrar ele aldı ve karşımıza yenilenmiş grafikleri ve dinamikleri ile dikkat çeken NieR Replicant ver.1.22474487139… ile çıktı. Övgüleri toplayan NieR Replicant, NieR evrenini merak edenlerin gönlünü çalmayı başardı. Peki, serinin ilk oyununun elden geçirilmiş hali oyunculara ne gibi yenilikler sunuyor?

NieR Replicant incelememize geçmeden önce size kısaca oyunun evreninden bahsedelim. NieR evreni aslında 2003 yılında çıkan Drakengard oyununa dayanıyor. Drakengard’da oluşturulan kurgusal evrende uzaylıların kontrol ettiği makineler dünyayı istila eder ve hayatta kalan insalar da Ay’ın çevresinde oluşturdukları üsse sığınır. Bu üste dünyayı kurtarmak için insanlar; insansı robotlar olan YoRHa Birimleri’ni üretir. Bu YoRHa Birimleri’nde düşünme duyuları olduğu için gözleri bantla kapatılır ve dünyayı kurtarma projesi başlatılır.

Drakengard’dan sonra çıkan NieR yani asıl oyunumuz NieR Replicant’a dönecek olursak bu oyunda dünyada geçen maceramıza adım atıyoruz. Oyundaki esas oğlan ve kardeşi dünyayı bu istiladan korumak için bir söz veriyor. Oyunun prologue bölümünü oynadıktan sonra bir anda ekranda bir yazı beliriyor ve bu yazıda 1412 yıl sonra yazıyor.



Sonrasında ise kendimizi kalenin içerisine inşa edilmiş bir dünyada buluyoruz. Bu kalede kardeşimizin hasta olduğunu ve iyileştirmek için ona çeşitli ilaçlar toplamamız gerektiği söyleniyor. Velhasıl kelam başlıyoruz yola koyulmaya. Kütüphanedeki can dostumuz Popola bize bir takım görevler veriyor. Bu görevleri yapmak için yola koyulup şehirden ayrılıyoruz. Ancak oyunun başlarında bu görevler kısa sürdüğü için biraz sıkılabilirsiniz. Çünkü oyunda ilginç bir şekilde her mekana girerken bir yükleme ekranı görüyoruz. 

Yüklemeleri şöyle özetleyebilirim; “Kütüphaneye girdik yükleme ekranı, görevi alıp kütüphaneden çıktık yükleme ekranı, şehirden ayrıldık yükleme ekranı, görevi tamamlayıp şehre girdik yükleme ekranı, görevi tamamladığımızı Popola’ya söylemek için kütüphaneye girdik yükleme ekranı…” Bu oyunun ilk 1-2 saati maalesef ki devam ediyor. Sonrasında ise görevler uzadığından ve farklı bölgelerde geçtiğinden sorun olmaktan çıkıyor.



Oyunun grafikleri maalesef ki konsolda beklentimin altında kaldı. Geliştirici ekip PlayStation 4 için 1080P çözünürlük ve Xbox One için 2K çözünürlük desteği sunmuş. Bu yüzden oyunu PS5’te oynamama rağmen grafiklerde maalesef ki bir hamlık vardı.

Oyunun dinamiklerine gelecek olursak, NieR’da bir çok farklı silah yer alıyor. Oyunun başında tek elle kılıç kullanabilirken ilerleyen bölümlerde çift elle silah kullanmayı öğreniyoruz ve olay Devil May Cry’a bağlıyor. Trigger tuşlarına atadığımız büyülü kitabımızın güçleri ile dövüş sırasında özel skilleri de kullanabiliyoruz. Kombat sistemi DmC türünde diyebilirim. Oldukça akıcı ve aksiyonu bol.

NieR Replicant'ta bazı bölümlerde bulmacalar bulunuyor. Ancak bu bulmacılar beklediğim seviyede değil. Genellikle bu taşı şu noktaya ittir üzerine zıpla ve platformda ilerle tarzında olan bulmacalar pek tatmin edici değil.

Oyunun müziklerine de değinmek istiyorum. Oyunun müzikleri hazırlayan Keiichi Okabe, sizi gaza sokmayı başarıyor. Oyunun çoğu yerinde durup arkada çalan müziği dinlediğim zamanlar oldu. O derece sağlam bir müziklere sahip. 



NieR’in en ilginç özelliği ise oyunu ilk bitirdiğinizde çoğu şeyin havada kalması. Oyunu 2. Defa bitirdiğinizde farklı son, 3. Defa birdiğinizde daha farklı son, 4. ve 5. defa… Evet oyunun asıl sonu için oyunu 5 defa bitirmeniz gerekiyor. 5. Son için ise oyundaki tüm silahları toplamız gerektiğini belirtelim. Bu bazı oyuncular için çok sıkıcı olarak yorumlansa da, konuyu keşfetmek ve oyunun hakkını vermek isteyen oyuncuların hoşuna gidebilecek bir deneyim diyebilirim.

PC, PS4 ve Xbox One platformlarında yer alan NieR Replicant, yan görevleri ile de oynanışı çeşitlendirmek istemiş. Ancak yan görevler ana görevler gibi uzun ve ilgi çekici değil. Karakterinizi geliştirmek için para kazanmak istiyorsanız yan görevler sizi fazlasıyla oyalamayı başarıyor.



Eğer NieR evrenini merak ediyor ve ilk oyunu grafikleri yüzünden oynamak istemediyseniz NieR Replicant sizin için kaçırılmayacak fırsat. Bölüm tasarımları ile de dikkat çeken, kamera açıları sürekli değişerek arada da olsa platform oyununa dönen NieR, NieR:Automata’dan da esintiler barındırıyor. NieR:Automata’daki 2B ve 9S karakterlerinin görünümlerini ve silahlarını ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz. Bu eklendi 4 YoRHa olarak geçiyor.



Oyunu genel olarak değerlendirecek olursak; yeni nesil için çok büyük bir fırsatı kaçırmışlar diyebilirim. Eski nesilde bile taş gibi bir deneyim sunan NieR’ın yeni nesilde sunabileceği potansiyeli düşündükçe bu fırsatın ne kadar kötü tepildiğini anlayabilirsiniz. Kısacası NieR Replicant ver.1.22474487139… bu evreni merak edenlerin mutlaka oynaması gereken bir yapım olmuş. Eksi yönleri olsa da NieR yine oyuncu da merak uyandırmaya ve oyunu birden fazla bitirme isteğini oluşturmayı başarıyor.