Nazilli Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri Komşu Kollama Sistemi"nin ne olduğunu, bu sistemin hedeflerinin neler olduğu, sistemin nasıl işleyeceğinin ve sistemle ilgili önerilerin yer aldığı broşürleri vatandaşlara ve evlere dağıttılar.
Nazilli Emniyet Müdürlüğü ve vatandaş işbirliğiyle Nazilli kent merkezinden başlamak üzere uygulamaya konan bu yeni proje ile bireyler, komşular ve siteler arasındaki dayanışma ve işbirliği geliştirilerek etkin bir güvenlik sisteminin oluşturulması hedefleniyor. Bireylerin etrafında olup biten olaylara kayıtsız kalmasını önlemeyi amaçlayan proje, apartman ve sitelerde daha güçlü bir komşuluk ilişkisi sağlanmasını ön görüyor. Çalışmalarını kısa sürede tüm Nazilli geneline yaymayı hedefleyen Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, böylelikle tüm önlenebilir suçlara karşı toplumun bir araya gelip ortak hareket etmesini sağlayarak, huzurlu bir kent oluşturmayı amaç ediniyor.
KOMŞU KOLLAMA NEDİR?
Komşu Kollama Sistemi insan doğasında var olan ancak kentleşmeyle birlikte kaybolmaya başlayan komşuluk ilişkilerinin, sistematik bir hale getirilmesi; vatandaşların kendilerini ve mülklerini koruma, suç korkusunu azaltma, suçları önleme ve ortaya çıkarma konusunda polisle işbirliği yaparak daha güvenilir bir çevre oluşmasına katkı sağlama ve polis ile toplum arasındaki bağlantıları geliştirme ama¬cıyla uygulanan bir programdır
KOMŞU KOLLAMA NE DEĞİLDİR?
Komşu Kollama Sistemi insanların birbirini yersiz şikayet ettiği bir yapılanma değildir. Polise bilgi verenlerin aralarında kurduğu bir ağ değildir. Sokakta devriye gezmek veya bir polis gibi görev alıp nöbet tutmak değildir
NEDEN KOMŞU KOLLAMA GEREKLİDİR?
Komşuluk ilişkilerindeki zayıflama ve ev dışında çok zaman geçirme, hırsızlık olaylarındaki artışın sosyolojik iki sebebidir. Bunun yanı sıra geçici ikametgâhlar komşuluklar, anne-babanın çalışması ve çocukların zamanlarını evden uzakta geçirmeleri de komşuluk ilişkilerini zayıflatmış sonuçta hırsızlık olayları komşuluk ilişkilerinin güçlü olduğu geçmiş dönemlere oranla artış göstermiştir. Bunu önlemenin yolu komşuluk ilişkilerini yeniden geliştirmek, komşuların birbirlerini kollamasını sağlamak, basit ama etkili tedbirler alarak suçu ve suç korkusunu azaltmaktır. Nazilli Emniyet Müdürlüğü olarak bizler komşu kollama sistemi sayesinde, siz değerli vatandaşlarımızla etkin bir iş birliği içerisinde çalışarak, daha güvenli ve daha huzurlu bir ortam sağlayacağımız inancındayız.
SİSTEMİNİN HEDEFLERİ
Suçları Önlemek; Komşu Kollama Sisteminin en önemli hedefi; güvenlik tedbirlerini arttırarak suçu önlemek ve suç önleme bilinci oluşturarak, yaşadığı çevreye ve olaylara kayıtsız kalmayan, duyarlı bir toplum yaratmaktır. Komşu Kollama Sistemi suç ve suçlulara karşı polisin ve toplumun birlikteliğinin ve yardımlaşmasının bir göstergesidir. Bu sistemde amaç en önemli suç türü olan evden hırsızlık ile özellikle “kır ve gir”-“kır ve çal” türü hırsızlıkların önlenmesidir. Çünkü bu tip suçlar faali zor bulunan fakat vatandaşların basit tedbirler almasıyla kolayca önlenebilecek suçlardır.
Suç Korkusunu Azaltmak; Suç korkusu insanları en az gerçek suç kadar, belki de daha fazla etkileyen bir sorundur. Bu nedenle gerçek suç gibi mücadele edilmesi gerekir. Komşu Kollama Sistemi ile bölgedeki suçlar azaltılarak toplumdaki bireyler üzerinde güvenlik duygusu geliştirilir. Meydana gelen olaylar hakkında topluma doğru bilgiler aktarılarak dedikodu ve abartı ile oluşturulan suç korkusu azaltılır. Doğal olarak bölgedeki güvenlik duygusu ulu toplum ruhu kendiliğinden yayılır.
Suçun Ortaya Çıkmasında Polise Yardımcı Olmak; Komşu Kollama Sistemi ile etkin, doğru ve hızlı bir iletişim ile bilgi akışı sağlanarak şüpheli şahıs ve durumlar anında polise bildirilir. Alınan tüm önlemlere rağmen suç işlenmiş ise vatandaş polisle işbirliği yaparak suçun aydınlatılmasına yardımcı olur.
Polis Halk İlişkilerini Geliştirmek; Toplumun polis ile iş birliği içerisinde çalışarak, suçu önlemek ve alınan tüm tedbirlere rağmen suç işlenmişse bunları meydana çıkarmak için ortaklık yapması önemlidir.
Komşu Kollama Programı Temelde Şu 4 Basit Stratejiyi Kullanır; 1- Komşunuzu koruyun ve kollayın ki komşunuzda sizi korusun ve kollasın, 2-Bireysel olarak suçu önlemek için vatandaş olarak bizler neler yapabiliriz?, 3-Çevremizde olup biten olaylara karşı duyarlı olalım ve şüpheli olayları 155'e bildirelim, 4-Toplantılar yaparak, broşürler dağıtarak, uyarı levhaları ve stickerlar kullanarak çevrenizde yaşayan herkesi bilgilendirelim. Bu program, size bölgenizdeki suç trendi ile ilgili bilgi edinmenizi sağlayarak ne gibi tedbirler alacağınız konusunda sizi bilgilendirir. Bu sayede bölgenizdeki suç oranı azaltılarak daha güvenli bir ortam sağlanır. Bunun için alacağınız uv kalemler ile eşyalarınızı işaretleyerek; hem eşyanızın çalınma riskini azaltın hem de eşyanızın daha sonra bulunma olasılığını arttırırı. Gerek kişisel gerekse ev güvenliği için sizlere dağıtılan broşürlerdeki tavsiyeleri uygulayın.
Bu programın uygulandığı bölgelere yerleştirilecek
OMŞU KOLLAMA SİSTEMİ NASIL İŞLER?
Komşu Kollama Sisteminde bireyler kentli olma bilincine ulaşmış, sorumluluk sahibi birer vatandaş olarak şüpheli şahısları ve olayları polise ve komşularına bildirirler.
Her hangi bir civar evde yapılan hırsızlık olayına çağırılıp alınabilecek önlemler gösterilerek, vatandaşların ilgisi ve farkındalık düzeyi arttırılır. Böylece toplumun olaylara karşı daha duyarlı olmaları sağlanır.
YOLCULUK NE KADAR UZUN OLURSA OLSUN HER ZAMAN BİR ADIM ATMAKLA BAŞLAR
Komşu Kollama Sistemini bölgemizde kurmayı düşünürsek ilk adım olarak "Komşu Kollama Sistemini İstiyor muyuz?" sorusunu cevaplamak gerekir. Eğer cevabınız evetse, sokağımızda, mahallemizde ya da bölgemizde ne gibi değişiklikler bekliyoruz? Apartman sakinleri, yönetici ve özellikle kapıcının apartmana giren, çıkan yabancılara karşı duyarlı olmaları gerekmektedir. Komşularınızla sürekli dayanışma içinde olunuz. Uzun süreli olarak evinizi terk edeceğinizde Komşunuzdan evinizi gözetmesini isteyin, size ulaşabilecekleri telefon numarası bırakın. Bir evden battaniye veya çarşafa sarılmış eşya çıkartan birini görürseniz polise bildirin. Apartman giriş kapıları dışardan aydınlatılmalıdır. Mahalle sakinleri görmüş oldukları şüpheli şahıs ve kişileri ücretsiz 155 POLİS imdat telefonuna bildirmelidirler. Tatile gittiğinizde veya evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız, hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu (elektrik, su faturası vb.) olan daireleri seçerler. Balkon ve pencerelere takılacak alarm sistemleri etkili ve ekonomik bir çözümdür. Evinizi geceleri kısa süreli terk edeceğiniz zaman oda lambalarından bir tanesini açık bırakabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında havanın sıcak oluşu nedeniyle birçok vatandaşımızın yapılan ikazlara rağmen balkon kapıları ve pencereleri açık vaziyette uyudukları görülmektedir. Bu durumlarda hiç değilse hırsızların ilk olarak yoklayacakları pantolon ve gömlek ceplerinizde, el çantalarınızda para ve ziynet eşyaları bulundurmayınız. Eğer binada ev ile apartman giriş kapısı arasında bir diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi mevcut ise zili çalarak makul olmayan bir sebeple içeri girmek isteyen yabancılara kapı açılmamalıdır. Ayrıca zile yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılara da kapı açılmamalıdır. Bahçenizde ağaç yetiştiriyorsanız, bunları kapı ve pencerenizi dışarıdan görünmelerine mani olmayacak şekilde budamaya özen gösterin. Böylelikle hırsızların kimseye görünmeden çalışma şansları azalacaktır.
Dağıtılan broşürlerde ayrıca, “Komşuluk ilişkilerine önem veriniz. Komşunuzu kollayıp gözetleyiniz. Komşunuz hakkında tanımadığınız kişilere 'yeni pazara gitti, tatile gitti, v.b. gibi' bilgiler vererek hırsızın hedefi haline getirmeyiniz. Komşunuz evden uzun süreli ayrılması durumunda posta kutusu ve kapı önlerine bırakılan gazete, fatura ve zarfları alarak komşunuzun evde bulunmadığı izlenimini ortadan kaldırınız. Çevreden bilgi alınmasını önlemek için kapı zillerine ad ve soyadınızı açık bir şeklide yazmayınız, yazan komşunuzu da uyarınız. İkametinize tırmanmayı kolaylaştıran öğeleri (su, borusu, demir parmaklıklar, balkon altına park edilen araba) tespit ediniz, gerekli tedbirleri alınız. Şüphelendiğiniz şahısları ve olayları her türlü telefondan ücretsiz olarak aranabilen 155 polis imdat telefonuna bildiriniz” ifadeleri yer aldı. iha