12 Eylül"de yapılacak olan Anayasa değişikliği halk oylamasında vatandaşların neden "Hayır" oyu kullanılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunan Taner, hazırlanan değişiklik paketinin 1982 Anayasasından farkı olmadığını ve üzerinde uzlaşma sağlanamadığını iddia etti.
MHP olarak değiştirilmek istenen Anayasaya esas ve usul olarak karşı olduklarını ifade eden Taner, “Milletimize söylediklerinde samimi olmayan AK Parti yetkilileri, "12 Eylülden hesap soracağız" diyorlar. Bunu söyleyen AK Parti"ye Anayasa görüşmelerinde geçici 15. madde ile ilgili bir önerge verdik. Dedik ki 12 Eylül 1980 tarihinden ilk yapılan demokratik seçimlere kadar geçen süre içerisinde görev yapan Milli Güvenlik Konseyi ve onun arkasından kurulan hükümetler, o dönemde danışma meclisinde görev yapanların hepsiyle ilgili yargılama süreci zaman aşımından muaf tutulsun. Arkasından açılacak davalarda zaman aşımı süresi bu Anayasa yürürlüğe girdiği tarihte başlasın şeklindeki önergemizi red ettiler. Meclis tutanakların da mevcut olan bu gelişmelere CHP, başka bir önerge getirdi. "İhtilale karışanlar insanlığa karşı suç işlemiş sayılsınlar" dediler. Çünkü insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmuyor. Zaman aşımı durdurulsun diye verilen bu önergeyi de AK Parti red etti. Şimdi de kalkıyorlar "Biz 12 Eylül"ü yapanları yargılayacağız" diyerek vatandaşımızı kandırıyorlar” dedi.
AK Parti"nin hazırladığı Anayasa Değişiklik Paketiyle ilgili sorular ve cevaplar kitapçığına değinen Taner, “Kitapçıkta "Anayasa değişikliği ile 12 Eylül 1980 darbesinin failleri ve yardımcıları yargılanabilecek mi?"sorusunun cevabında; "Anayasanın geçici 15. maddesi 12 Eylül darbecilerini ve onların tercihi ile oluşan danışma meclisi üyelerini ve milli güvenlik konseyinin iş başına getirdiği hükümetleri yargılanamaz ve hesap sorulamaz hale getirmiştir.
Darbelerin tipik bir geri kalmışlık göstergesi olduğu medeni ve kalkınmış ülkelerde darbenin adının bile itici olduğu bilinmektedir. Hukukun üstünlüğüne dayalı devletlerde “yapanın yanına kar kalması söz konusu değildir. Amaç geçmişin acılarını deşmek ve bugüne taşımak değil. Dünden ders çıkararak günümüzde ve yarınlarda yeni yanlışlıkların yapılmasına ve acıların çekilmesine mani olmaktır" diyor. Sonuç olarak "Yargılanabilirler" diyemiyor” diye konuştu.
“MHP"nin getirmiş olduğu zaman aşımı davasını kabul etmiş olsaydılar belki yargılama ihtimali olurdu” diyen Taner, şunları söyledi: “Bunların yargılama düşünceleri yok. Biz 12 Eylülün mağdurlarındanız. 12 Eylül döneminde yapılan 82 Anayasasına "Hayır" dediğimiz gibi, bugünde dayatmayla getirilen 2010 12 Eylül Anayasasına da "hayır" diyoruz. Anayasalar uzlaşıyla çıkar. Anayasaların uzlaşıyla çıktığını 57 hükümet döneminde Anayasada yapılan değişiklikler yapılırken mecliste gurubu bulunan bütün partilerin görüşlerini alarak ve meclis aritmetiğinin yüzde 90"ına yakın bir evet oyu ile meclisten geçirmiştir. İsmi gibi insanı da Aydın olan Aydın"ı hemşerilerim 12 Eylül 2010 tarihinde "Hayır" diyerek sandıkta gereken cevabı verecektir” ifadelerini kullandı. iha