Uzun süren tartışmalar esnasında AK Partili meclis üyeleri CHP"li ve MHP"li üyeleri Vali"ye güvenmemekle suçlarken, CHP"li üyeler Vali"ye güvensizlik gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdiler. Karşılıklı olarak süren tartışmaların ardından yapılan oylamayla MHP"li ve CHP"li üyelerin önerisi olan 6 tane mevsimlik işçi alınması oy çokluğu ile kabul edildi.

Aydın İl Genel Meclisi 2009 yılı Kasım ayı meclis toplantıları Özel İdare Meclis Salonu"nda başladı. Akan Evren Başkanlığında yapılan toplantıda Vali Hüseyin Avni Coş tarafından gönderilen önergeyle gündeme gelen mevsimlik ve orman yangınlarıyla mücadelede çalıştırılmak üzere alınacak olan işçiler konusu tartışmalara neden oldu.

İŞÇİ TARTIŞMASI VALİ TARTIŞMASINA DÖNDÜ

Alınacak olan işçi sayısının İl Genel Meclisi tarafından belirlenecek olması dolayısıyla meclis gündemine gelen konu için CHP"li ve MHP"li il genel meclisi üyeleri 6 işçinin alınması konusunda hem fikir olurken, AK Partili meclis üyeleri alınacak olan işçi sayısının Vali"nin gönderdiği talep doğrultusunda 108 olmasını istediler.

Bu sırada söz alan CHP"li meclis üyesi Kazım Er, mevcut bütçeyle 108 işçinin alınamayacağını, buna bütçe olanaklarının elvermediğini söyledi. İşçi alımı için doğru hesap yapılması gerektiğini kaydeden Kazım Er, “İşsizlik sorunu hepimizin belini büküyor. Alınacak olan işçilerin maaşları özel idare bütçesinden karşılanacağı için biz alınacak olan işçi sayısının asgari seviyede tutulmasından yanayız. 108 kişinin işe alınmasını biz de isteriz. Fakat işe alınan bu insanlara 6 ay sonra ne yapacağız. Kapı önüne mi koyacağız” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Bunun üzerine söz isteyen AK Partili İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Acar, CHP"li ve MHP"li üyelerin neden 6 rakamında takılı kaldığını anlayamadığını ifade ederek, Aydın"da geçici de olsa bir ailenin iş bulmasının kendilerini sevindireceğini söyledi. 6 rakamının belirlenmesinde art niyet aradığını kaydeden Acar, “Aydın Özel İdaresi"nin bütçesi 108 işçinin maliyetine kaldırabilecek konumdadır. Bu ay içerisinde bütçe görüşmelerini de yapacağız. 108 kişinin hesabına yapar bütçeden o doğrultuda pay ayırırız. Bir işçinin maliyeti aylık 900 lira. 108 kişinin işe alınması demek Aydın"da 400 kişinin mutlu olması demektir. Lütfen Valiyle olan sürtüşmelerinizi buraya yansıtmayalım. Bu işin altında Vali Bey"e bir güvensizlik olduğunu seziyorum. Biz meclisten 108 kişinin alımı için karar çıkaralım. Zaten Vali de 108"ini de işe yerleştirecek diye bir şey yok” dedi.

Bu sırada ortamı yatıştırmak için devreye giren İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, hiçbir üyenin Vali"ye güvensizlik duygusu taşımadığını belirtti. Partisi adına söz alan MHP Köşk İl Genel Meclisi Üyesi Hayri Güleç, il genel meclisi olarak dar bütçeyle en rantabıl hizmeti vermeye çalıştıklarını kaydederek, işçi giderlerinin genel bütçeden karşılanması halinde daha fazla işçi alımına onay vereceklerini söyledi. Bu yılki bütçenin 49 milyon TL olarak belirlenmesine rağmen, 19 milyon TL gerçekleşme olduğunu ifade eden Güleç, “Mevsimlik işçi alımları konusunda giderler genel bütçeden karşılanacaksa 108 değil, 200 mevsimlik işçi alalım. Bütçe konusunda ne kadar sıkıntı çektiğimizi bütün üye arkadaşlarımız biliyor. Bu konuda biraz samimi olalım arkadaşlar” diye konuştu.

Uzun tartışmaların ardından yapılan oylamada AK Parti"nin önerdiği 108 işçi alımı 34 ret, 19 kabul oyu alırken, CHP"li ve MHP"li üyelerin ortak kararı olan 6 işçi alımı 34 kabul, 19 ret oyu alarak oy çokluğu ile kabul edildi./iha