Halley kuyruklu yıldızı meteor yağmuru gösterisi bu gece başlıyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre her saat ortalama 30 adet meteor, tüm Dünya genelinde ve çıplak gözle görülebilecek.

Meteor yağmuru bu gece gerçekleşiyor!

Halley kuyruklu yıldızı son olarak 1986'da dünyamızın yakınlarından geçmiş ve Türkiye dahil pek çok ülkede ilgi kaynağı olmuştu. Halley'in sistemimize yaklaşarak dünyamızı ziyaret edeceği en yakın tarih olarak 2062 yılı gösteriliyor. 5 Mayıs Pazar'ı 6 Mayıs Pazartesi'ye bağlayan gece (bu gece), kuyruklu yıldızdan kopan parçaları kayan yıldızlar geçidi şeklinde seyredebileceğiz. Özellikle de ışığın az bulunduğu bölgelerde yaşayanların, kendilerini gerçek bir şölen içerisinde bulacağı ifade ediliyor. Gecenin ilerleyen saatlerine doğru daha da yoğunlaşacak olan meteor yağmurunun görüldüğü sayı, izleyicilerin konumlarına bağlı olarak değişiklik gösterecek. Ancak yurdumuzun bazı bölgelerinde havanın bulutlu olması nedeni ile bazıları için bu muhteşem gökyüzü şölenine şahit olmak mümkün olmayabilir.

Dünya'yı her 75-76 yılda bir defa ziyaret eden Halley, Dünya'ya en uzak olduğu noktada bizden 35 astronomik mesafe (AU) uzakta bulunuyor. Yani Dünyamız ile Güneş arasındaki 150 milyon kilometrelik mesafenin 35 katı. Halley'in Güneş'e en yakın olduğu mesafe ise 0.57 AU olarak hesaplanıyor. Halley'in 1986'da geçişi sırasında peşinde sürüklediği meteorlardan birine sonda yerleştirilerek evrenle ilgili yeni bilgiler elde edilmiş olduğunun bilgisini de siz değerli okuyucularımız ile ayrıca paylaşalım.

Güney Yarımkürede saat başına 40'dan fazla gözlemlenmesi beklenen meteorların Kuzey Yarımkürede ise saat başına 10 ila 30 arasında gözlemlenebileceği ifade ediliyor. Bu görsel şölene tanıklık etmek isteyenler, 5 Mayıs Pazar'ı 6 Mayıs Pazartesi'ye bağlayan gece (bu gece) yarısından şafak sökene kadar özellikle şehir ışıklarından uzak mekanlarda gökyüzünü seyredebilir.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU