Dün akşam Türkiye gündemine bomba gibi düşen bir haber yapmış ve Yılmaz Erdoğan'ın halen gösterimde olan Organize İşler Sazan Sarmalı filmi Netflix'te yayınlanmaya başlamıştı. Bugüne kadar vizyon filmlerinin Netflix'te yayınlanması normal bir prosedür olmuştu. Ancak adı geçen uygulamalarda film gösterimden kalkıktan birkaç ay sonra dijital platformlara geliyordu. Organize İşler Sazan Sarmalı filmi ise sadece 2 hafta önce gösterime girmişti. Filmin halen gösterimde olduğunu da belirtelim.

Meslek Yapımcıları Organize İşler Netflix hamlesinden rahatsız!

Bu gelişmeler yaşanırken Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği adına başkan Birol Güven bir açıklama yayınladı ve halen gösterimde olan bir sinema filminin dijital bir platforma gelmesinin sektöre zarar vereceğini söyledi. İşte Birol Güven imzalı o açıklama:

Kamuoyuna Duyuru

Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği olarak

bir filmi vizyondayken aynı anda dijital platformlarda da gösterime sokmanın sinema sektörümüze telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini düşünüyoruz.

Çok uzun bir süredir yeni sinema yasası için verdiğimiz mücadele öncelikle sinemamızın geleceği içindi. Bilet geliri olmayan, sinema işletmecilerinin ekonomik sıkıntı içinde olduğu bir sinema sektörünün ne geleceği olur ne de özgürlüğü.

15 Şubat 2019 tarihinde ortaya çıkan yeni durum tüm sektörümüzü olduğu gibi bizi de şaşkınlık içinde bırakmıştır. Tek söyleyebileceğimiz şudur ; bu Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliğinin ortak kararı değildir, BKM adlı üyemizin kendi ticari kararıdır. Birliğimiz bu kararı yanlış bulmakta ve milli sinemamız için çok kötü bir gelişme olarak değerlendirmektedir.

TESİYAP olarak sinemanın herhangi bir bileşenini dışarıda bırakan hiçbir gelişmeyi onaylamıyor ve "film, sinema salonlarında izlenir " felsefesiyle salon işletmecilerinin yanında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz.

Saygılarımla

Birol GUVEN

Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği Başkanı

Öte yandan yapılan anlaşmanın daha önce Mars grubu ile film yapımcılarının karşı karşıya geldiği bir dönemde yapıldığı ve münferit olduğu da iddia ediliyor. Habertürk.com'dan Necdet Çalışkan'ın haberindeki iddiaya göre Yılmaz Erdoğan tartışmaların yaşandığı dönemde Neftlix ile anlaştı. O yüzden film halen gösterimde iken platforma geldi.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bir filmi ilk olarak dijital platformda mı yoksa sinemada mı izlemek istersiniz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU