Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Bilim dünyası, yünlü mamutlarının soyunun susuzluk nedeniyle tükenmiş olabileceğini ve yünlü mamutların büyük bir çoğunluğunun aslında 10 bin 500 yıl önce yok olduklarını düşünüyor. Bunun için sayılan iki neden ise insanların avlanması ve ekolojik değişimler.

Bilgisayar çipleri, teslimat dronları ve sosyal ağlar inşa eden girişimleri duymuşsunuzdur. Colossal adlı bir girişimin çok farklı bir amacı var. Yünlü Mamut’u 2027'ye kadar devrim niteliğinde bir gen düzenleme teknolojisi olan CRISPR kullanarak yok olmaktan geri getirmek.



Colossal adında bir girişim grubu CRISPR teknolojisi ile 2027'ye kadar yünlü mamut melezleri tekrardan oluşturmak istiyor. Colossal önümüzdeki 4-6 yıl içinde bebek mamutları doğurmaya çalışacak.

Plan, gerçek yünlü mamutları tam olarak yeniden dönüştürmek olarak değil, daha çok küçük kulaklar ve daha fazla vücut yağı gibi soğukta adapte olmuş genetik özelliklerini fil kuzenlerine getirmek ve mamutların 10.000 yıldır görülmediği tundrada dolaşabilen bir melez yaratmak.

Projenin baş uzmanı Lamm, "Gerçek Kuzey Yıldızımız, yünlü mamutun başarılı bir restorasyonudur, aynı zamanda Kuzey Kutbundaki melez sürülere başarılı bir şekilde yeniden dönüştürmektir. Önümüzdeki 4-6 yıl içinde ilk buzağılarımıza sahip olmaya odaklanıyoruz." dedi.

Colossal şu ana kadar 15 milyon dolar topladı



Colossal ayrıca Mamut embriyolarını büyütmek için yapay rahimler geliştirmeyi umuyor. Taşıyıcı fil anneleriyle 10 yünlü mamut yetiştirmek asıl hedefleri fakat şirketin öngördüğü büyük ölçekli sürülere ulaşmak için bunun yeterli olmayacağı bildiriliyor.

Colossal'ın çalışmalarının temelinde CRISPR teknolojisi var. Bu teknoloji bakterilere saldıran virüsleri tanımlamak ve DNA'larını parçalamak için geliştirdiği bir yöntemden uyarlanan bir teknoloji ve genetik mühendisliğinin temel dayanağı olduğu ileri sürülüyor.