ÖZELLEŞTİRME Yüksek Kurulu"nun, Kuşadası Limanı"nın işletme hakkını 30 yıl süreyle Ege Ports Firmasına verdiği ihale, Aydın 1"inci İdare Mahkemesi"nce iptal edildi. Aydın 1"inci İdare Mahkemesi, Özelleştirme Yüksek Kurulu"nun 30.04.2003 gün ve 2003/17 sayılı kararıyla, Kuşadası Limanı"nın işletme hakkının 30 yıllık süreyle, ihale edilmesi işlemini hukuka aykırı bularak iptal etti.

Değerinin altındaydı

Avukat Nilgün Öğünçlü"nün açtığı davayı karara bağlayan mahkeme, özelleştirme ihalesinin özelleştirmeye ilişkin kararında yer almayan "İhalede en yüksek teklifi veren şirket yükümlülüklerini yerine getirmediği veya sözleşme imzalamaktan imtina ettiği takdirde, ihalenin en yüksek teklifi veren 2"nci şirkete verilmesi" uygulamasını hukuka aykırı buldu. Karar, ihaleyi kazanan İsrailli işadamı Sami Ofer"in oğlu Eyal Ofer"in sahibi olduğu Royal Caribbean Cruise, Avrasya Yatırım ve Ege Ticaret"ten oluşan Ege Ports konsorsiyumu, davayı açan Limaş A.Ş. ve Özelleştirme Yüksek Kurulu"na tebliğ edildi. Davayı açan Limaş A.Ş. ortağı ve dönemin belediye meclis üyesi avukat Nilgün Öğünçlü, haksız uygulamaya yargının "dur" dediğini belirterek kararı şöyle değerlendirdi:

“Limanın yönetim yetkisinin Kuşadalılar"da olması gerektiği görüşünden hareketle kurulan Limaş A.Ş.nin ortağı olmuştum. Kuşadası Limanı işletme hakkı haksız bir şekilde, İsrail ortaklı konsorsiyuma verildi. Ancak, Kuşadası Limanı"nın alt limit olan 35 milyon liranın altında bedelle özelleştirildiği, ayrıca Özelleştirme Yüksek Kurulu"nun kanuni yetkisinin dışına çıktığı gerekçesiyle, özelleştirme işlemi iptal edildi. Böylece, ülkemizin iyi gelir getiren bir limanının değerinin çok altında özelleştirilmesi önlendi.”

Dönemin belediye meclis üyelerinden ve limanın özelleştirilmesinin en büyük muhaliflerden Ahmet Altınsoy da “İhalenin 2"nci firmaya verilmesi yanlıştı. Yeni bir ihale yapılması gerekirken, ihalenin 2"nciye verilmesi yasalara aykırılı görüldü. Danıştay"a itiraz hakları var, yargının bu kararı kesinleştirmesini bekleyeceğiz” diye konuştu.