Gelişen teknolojiye rağmen uzun yaşamanın sırrının halen bulunamaması doğal yaşam alanlarını popüler kılıyor. Ancak Türkiye’de öyle bir yer var ki, bu istek, temenni olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşmüş durumda. Aydın’ın Nazilli ilçesinin ünü, uzun yaşayan insanları sayesinde sınırları aşıp Japonya’ya bile ulaşmış. Organik beslenme kültürü ve kendine has ikliminin yanında, ucuz yaşam koşulları, uzun ve sağlıklı yaşamak isteyenleri bu ilçede buluşturmuş. Yaşlı nüfusunda Türkiye ortalamasının üzerinde bir yüzdeye sahip olan Nazilli, başta bilim insanları olmak üzere, uzun ve sağlıklı yaşamak isteyenlerin gündemine oturdu. Nüfusunun her 100 kişisinden 23’ü 60 yaş ve üzerinde olan, 90 yaş üzerinde ise 161 sağlıklı yaşlısıyla Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji (Yaşlılık Bilimi) Bölümü’nün adeta bu alanda araştırma ve inceleme merkezi ilan ettiği Nazilli, yoğun göç alıyor. Resmi olmayan rakamlara göre 150 bine ulaşan nüfusun, önümüzdeki 10 yıl içinde 200 bine ulaşması tahmin ediliyor.
Geleceği şimdiden görüp, planlamaların bu gerçeğe göre şekillendirilmesi gerektiğine vurgu yapan AK Parti Aydın Milletvekili Gültekin Kılınç, 2012 yılının ‘Dünya Yaşlılar Yılı’ ilan edildiğini hatırlatarak Nazilli’nin bu alanda pilot bölge seçildiğini kaydetti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Nazilli’deki süreci yakından takip ettiğini belirtti. Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ve Genel Müdür Yardımcısı Avni Özkaya’nın geçtiğimiz günlerde Nazilli’ye gelerek incelemelerde bulunduğunu ifade eden milletvekili Gültekin Kılınç, “Nazilli kendine has iklimi ve coğrafik yapısıyla özel bir bölge. Özellikle organik tarımsal ürün zenginliği, uzun yaşama etki eden en önemli unsur. Evliye Çelebi seyahatnamesinde Aydın’dan bahsederken ‘41 çeşit ürünün bir arada toplandığı bereketli topraklar’ ifadesine yer vermiştir. Başta incir olmak üzere, zeytin, zeytinyağı, kestane, nar, portakal, pamuk gibi önemli ürünlerin yanında, özel iklimi nedeniyle patlıcan ve biber kurutma sektörü de Nazilli’de hızla gelişmektedir” diye konuştu. Türkiye’nin jeotermal kaynaklarının yüzde 40’ının bu bölgede bulunduğunu ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili Gültekin Kılınç, jeotermale bağlı sağlık tesislerinin yanında, Nazilli’de Sağlık Bakanlığına bağlı bir fizik tedavi merkezi kurmayı hedeflediklerini söyledi.
“UZUN VE HUZURLU YAŞAMANIN REÇETESİ”
Nazilli’de yaşamanın öyle sanıldığı kadar pahalı olmadığını hatırlatan milletvekili Kılınç; “Ortalama bir maaşla bu ilçede yaşamanız gayet mümkün. 4 kişilik bir aile Bin TL ile rahatlıkla geçinebilir. Ortalama ev kirası 300 TL, yakın mesafeler hariç bir kişinin aylık ulaşım gideri 90 TL, enerji ve su gideri 100 TL, aylık pazar alışverişi 200 TL, sağlık ve eğitim giderleri de hesaplandığında ortaya Bin TL maaşla uzun ve huzurlu yaşamanın reçetesi çıkıyor. Aydın-Denizli karayolu üzerinde bulunan Nazilli, Denizli’ye 90, Aydın’a ise 45 Km uzaklıkta. Nazilli’nin Kuşadası, Didim gibi tatil merkezlerine yakınlığı ise ortalama 100 kilometre, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ise 150 km. uzaklıkta. İlçede 400 yataklı Devlet Hastanesi açılıyor ve SSK Hastanesinin yanında, özel sağlık kuruluşları da mevcut. Nazilli’nin tam ortasından geçen demiryolu, trenle seyahat etmekten hoşlananlara alternatif olabilir. Lüks alışveriş merkezleri, sinema ve tiyatro salonları ile doyumsuz lezzet kültürü birleşince, ortaya her yaştan insanın yaşamak isteyeceği bir kent çıkıyor. Buna, Yöre halkının samimi ve içten konukseverliği de eklenince, gerisi size kalıyor” dedi.