Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, Al Jazeera'ye, adanın iki tarafından mobil telefon hatlarının birbirleriyle dolaşıma açılmasının önünde engel kalmayacağını açıkladı.

Toros, Kıbrıs'ın iki tarafındaki mobil hatların tüm adada kullanılabilmesi için Türk ve Rum tarafının ticaret odalarının uzun zamandır çaba sarf ettiğini söyledi:

"Müzakereler başlamadan önce 2013'te Malta'da Güney Kıbrıs Ticaret Odası Başkanı ile meseleyi görüşmüştük ama o dönemde ilerleme olmamıştı. Biz yılmadık, devam ettik, zorladık, süreç değişti. Kabul ettiler. Şu anda gerek kuzey, gerek güneydeki tüm şebekeler birbirleriyle buluşmakta. Nereye ne baz istasyonu kurulacak, ücret tarifesi ne olacak diye teknik konular hallediliyor artık. Banaverilen bilgiye göre eğer hiçbir siyasi engel çıkmazsa -ki çıkmayacak inşallah- mayıs sonu, yani önümüzdeki bir, iki hafta içerisinde hizmete gireceğini umuyorum."

Toros, Türkiye'deki mobil telefon hatlarının da Güney Kıbrıs'da kullanılabileceğini sözlerine ekledi:
"Mevcut durumda tüm dünyayla dolaşım yapabiliyorsunuz, yarım kilometre ötesinde yapamıyorsunuz. Türkiye'deki telefon hatları da güneyde kullanılabilecek, dolaşım projemizbunu mümkün kılacak. Mevcut siyasi ortamda yapılabilecek ve iki tarafa da kazançsağlayacak bir şey. İki tarafın da siyasi liderinin onayından geçti."

Fikri Toros, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'nın 22 Mayıs'ta Kıbrıs'a a yaptığı ziyaretin sonuçlarının da memnuniyet verici olduğunu söyledi.

ABD, Kıbrıs açıklarında bulunan doğalgazın çıkarılması ve Avrupa pazarına aktarılmasıprojesinin hızla hayata geçmesini de destekliyor ve Kıbrıs'ı Doğu Akdeniz'deki önemli stratejik ortaklarından biri olarak tanımlıyor.
Toros çözüm sağlanmazsa ve doğalgazın Kıbrıs üzerinden Türkiye'ye aktarılması projesigerçekleşmezse

Kıbrıs'ın büyük kayıp yaşayacağını söyledi:
"Kıbrıs sorunu çözümlenmezse, statüko kalıcı olursa ve bu hidrokarbon projesi şu andaki önemini ve ivediliğini korursa, Kıbrıs baypas edilecek, bu da telaffuz edilmiştir. Gaz bir katalizör, Kıbrıs'ın yabancı yatırımcıya çok daha cazip hale geleceği bir durum söz konusu. Buradaki risklerin ortadan kalkmasıyla, tabii ki doğalgazın getireceği ciddi kazanımolacaktır. Doğalgaz en ucuz, en ekonomik enerji olarak kullanılıyor dünyada, tüm dünyada her yıl yüzde 15 oranında doğalgaza geçiş var, bu çok hızlı bir geçiş."
Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm olması durumunda İsrail doğalgazının Kıbrıs üzerinden Türkiye'ye bir boru hattı ile taşınması da gündemde.