Türkiye"de kalp damar hastalıklarının ölüm nedenleri içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığına işaret eden İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Türkiye"de 2 milyon kalp hastası olduğunu ve her yıl 130 kişinin hayatı kaybettiğini söyledi. Ölümlerin önemli bir bölümünün 41 ile 58 yaş grubunda gerçekleştiğine dikkat çeken Tırpancı, “Kalp damar hastalıklarından korunmak için fazla kiloların verilmesi, Akdeniz diyetiyle beslenilmesini, haftada 4 kez yarım saat yürüyüş yapılmasını ve sigara içilmemesini gerekiyor. Koroner kalp hastalıkları için ana risk faktörleri sigara, alkol kullanımı, yüksek tansiyon, bilinçsiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olarak sıralanıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin kalp-damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Erken ölümlere yol açan, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan koruyucu önlemlerle korunulabilir” dedi.
Türkiye"de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduğu ve bu hastaların yılda 130 bininin hayatını kaybettiği ifade eden Tırpancı, “Hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun olarak tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması ve fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabet, kalp, damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer alıyor” diye konuştu.
Kalp-damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümünün, sigaraya bağlı nedenlerden gerçekleştiğinin altını çizen Tırpancı, sigara dumanının içerdiği karbonmonoksidin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığı ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Sigara birçok hastalığa olduğu gibi, kalp-damar hastalıklarına da zemin hazırlar ve ölümlere yol açar. Koroner kalp hastalıklarından ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adım, sigara ve dumanından uzak durmaktır. Kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önlemek için ayrıca, beslenmede doymuş yağ oranının azaltılması, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranının artırılması, besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edilmesi, posa içeren yiyecekler ile meyve-sebze tüketiminin artırılması, şeker ve tuzun alt düzeyde tüketilmesi gerekiyor. Koroner kalp hastalıklarından korunmak için, vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalı, beslenmeye özen gösterilmeli, stres azaltılmalı, alkol ve sigaradan, oksijensiz ortamlardan uzak durulmalı, spor yapılmalı ve haftada üç dört kez yarım saat yürüyüş yapılmalı”

BELİRTİLER NELER?
Açıklamada, kalp-damar hastalıklarının önemli belirtilerine de yer verildi. Buna göre, göğüste sıkışma ve baskı, kola, boyuna veya çeneye doğru yayılan ağrı hissedenlerle, bacaklarında özellikle de ayak bileklerinde şişme olan, az miktarda hareketle nefes darlığı çeken, çabuk yorulan, soğuk terleme ve çarpıntı şikayetleri olan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor