2004 yılında temelleri atılan ve Kuşadası-Davutlar-Güzelçamlı-Söke Çevre Koruma Altyapı Tesislerini Yapma ve İşletme Birliği'nin (KUŞATAK) Belediyeler Birliği Projesi kapsamında yapılan katı atık düzenli depolama tesisinin resmi açılışı, 4 Haziran Cuma günü saat 14.45'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun canlı yayınla katılacağı törenle gerçekleştirilecek. Bilindiği gibi, proje içinde yer alan 4 belediyenin katı atıkları 14 Aralık 2009 tarihinden itibaren yeni
toplama merkezine getirilmeye başlanmıştı.
Ayrıştırma ve geri kazanım işlemlerini de bünyesinde barındıran bölgesel katı atık yönetim sistemi projesinin toplam proje bedelinin yüzde 68.1'i Avrupa Birliği'nden hibe olarak alındı. Kalan yüzde 31.9'luk kısmının ise KUŞATAK Belediyeler Birliği'nin öz kaynaklarından karşılanan proje, çevreye olduğu gibi bölgedeki katı atıkların ayrıştırılması, tekrar doğaya ve ekonomiye kazandırılması açısından da büyük önem taşıyor.
Kuşadası'na bağlı Kirazlı Köyü yolu üzerine kurulan KUŞATAK düzenli depolama alanı, toplam 360 bin metrekarelik bir alana kuruldu. Alanda 3 hücre halinde çöp toplayacak katı atık depolama sahasının ömrü yaklaşık 20 yıllık olarak planlandı. Depolama alanı yanında sahada sızıntı suyu depolama havuzu da oluşturuldu. Sızıntı suyu dengeleme havuzunun hacmi ise 5 bin metreküp olarak belirlendi. Sızıntı suyu, kurulan arıtma teknolojisi ise doğaya geri kazandırılacak.
4 Haziran tarihinde resmi açılışı gerçekleştirilecek KUŞATAK Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin 4 belediyeye bölgeye hayırlı olmasını dileyen Kuşadası Belediye Başkanı ve KUŞATAK Belediyeler Birliği Başkanı M. Esat Altungün, "Çevre anlayışımız bu dev projeyi tamamlamamızı gerektiriyordu. KUŞATAK, beş yıldır üzerinde çok ciddi çalıştığımız, AB'den kaynak alan bir proje. Yeni toplama merkezinde atıklar toplanmaya zaten başlamıştı. Şimdi sıra resmi açılışa geldi. 4 Haziran Cuma günü Türkiye'nin en büyük
katı atık düzenli depolama tesisinin açılışını yapacağımız için büyük mutluluk duyuyoruz. Projenin Kuşadası, Söke, Davutlar ve Güzelçamlı başta olmak üzere tüm bölgeye hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.