Ege İhracatçı Birlikleri"nde yapılan “Japonya Zeytinyağı Pazarı Bilgilendirme Toplantısı”yla Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında önemli bir yer tutan Japonya pazarı hakkında katılımcılara bilgi verildi. Toplantıda konuşan, Zeytin ve Zeytinyağı Tantım Komitesi Eşbaşkanı Metin Ölken, Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında Japonya'nın çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, bu ihracatın gelişimi için çeşitli etkinlikler yaptıklarını kaydetti.
Mart ayında yapılan ''Foodex Japan 2010'' gıda fuarına katıldıklarını kaydeden Ölken, bu fuar süresince Türk ve Japon yemeklerinin zeytinyağı ile yapıldığı ve katılımcılara tattırıldığını söyledi. Ölken, “Türkiye"nin Japonya"ya zeytinyağı ihracatını arttırmak için Kasım ayında zeytin hasat şenliklerinden bir tanesine denk gelecek şekilde Alım Heyeti Organizasyonu gerçekleştireceğiz. Bu Alım Heyeti"ne Japonya"nın yanı sıra Çin ve Güney Kore"den de ithalatçıların katılımını organize edeceğiz. 2011 yılında Japonya"da Foodex Gıda Fuarı"na yine katılacağız. Japonya yükselen bir pazar. Japonya'da sağlanacak başarı uluslararası arenada Türk zeytinyağı imajı yaratmada büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

“ZEYTİNYAĞI PAZARI BÜYÜYOR”
Japonya"nın yıllık 35 bin ton zeytinyağı ithal eden bir ülke olduğunu ve bu rakamın sürekli arttığını belirten Japonya Zeytinyağı Tadımcıları Derneği Başkanı Toshiya Tada, ise “Japonya yıllık 2.3 milyon ton sıvıyağ tüketen bir ülke. Bu pazarda zeytinyağı yüzde 2 paya sahip ancak zeytinyağı tüketimi hızla artıyor. Türkiye, Japonya"ya yıllık bin 800 ton zeytinyağı ihracatı ile üçüncü ülke. Yeni bir fikir geliştirip, Türk Zeytinyağını bir çok kişiye tanıtmamız lazım'' dedi.
Japonya genelinde 1000 tane süpermarket ile 60 bin bakkal ya da büfe bulunduğunu belirten Tada, aynı zamanda 724 bin 295 restoran ve cafenin bulunduğu ülkede, gıda hizmetleri cirosunun 400 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti. Dünya genelinde Türkiye'nin 2008 rakamlarına göre en fazla zeytinyağı ihracatı yapan 5. ülke olduğunu kaydeden Tada, Japonya'nın zeytinyağı ithalat rakamlarında son yıllarda bir artış olduğunu ifade etti. Tada, Türkiye'nin Japonya'da 3. en büyük tedarikçi ülke durumunda olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İtalya'dan 8 bin 700, İspanya'dan 8 bin 200 ton zeytinyağı ithal edilirken, Türkiye'den bu rakam sadece bin 800 ton. Bu rakamların artabilir. Haziran ayında Japon ev kadınları ile yaptığımız ankette bu kişilere bazı sorular sorduk. Bu anket sonucunda sadece 7 kişi Türkiye'nin iyi bir zeytin üreticisi olduğunu biliyor. 95 kişi, İtalyanların zeytinyağı üretirken, Türk zeytinyağını kullandıklarını bilmiyor. Ankete katılanlardan sadece 3 kişi Türk zeytinyağı satın almış, o da web sitesinden. Son olarak ankete cevap verenlerin hiçbiri Türk zeytinyağı markası ismi bilmiyor. Japonya genelinde Türk ürünlerini satan yerler çok az. Yeni bir fikir geliştirip, Türk zeytinyağını birçok kişiye tanıtmamız lazım” iha