Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Son dönemde PC sektöründe önemli bir sıçrama gerçekleştiren Huawei model yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Çinli üreticinin bu kapsamda kullanıcıların beğenisine sunduğu son ürün ise Huawei MateBook X Pro oldu.

Huawei’nin tasarım imzasından izler taşıyan MateBook X Pro, şık görünümü, hafif yapısı ve güçlü donanımıyla dikkatleri üzerine çeken bir cihaz.

13.9 inçlik 3K çözünürlüğünde FullView ekranla gelen MateBook X Pro, yüzde 91 gibi hayli etkileyici bir ekran gövde oranına sahip. Tam boyutlu, arka aydınlatmalı bir klavye ile donatılmış olan notebook modelinde dokunmatik Free Touch touchpad desteği de bulunuyor.



Kullanım sırasında klavye ve touchpad işinizi tam olarak görmezse, MateBook X Pro’nun dokunmatik ekranı sayesinde, farklı senaryolar da üretebiliyorsunuz.

Cihazın sol kısmında iki adet type-c ve bir adet de 3.5 mm kulaklık girişi bulunuyor. Sağ tarafa baktığımızda ise standart bir USB portuna yer verildiğini görüyoruz. Kutu içeriğinden type-c / hdmi, vga dönüştürücü aparatı da çıkıyor. Dolayısıyla MateBook X Pro’yu satın aldığınızda giriş portu için ekstra bir para ödemenize gerek kalmıyor.

Huawei yeni MateBook modelinde güç unsurunu da üst basamaklarda tutmaya özen göstermiş. Cihazın içerisinde Intel Iris Xe grafik seti settekli 11. Nesil Intel Core i7 işlemci yer alıyor. Bu işlemci 16GB’lık LPDDR4 x 4266 MHz RAM ile desteklemiş.

Dahili depolama tarafında baktığımızda ise 1TB’lık SSD’ye yer verildiğini görüyoruz. Günümüzde artan dosya boyutları düşünüldüğünde, depolama sıkıntısı yaşamamak için 1 TB’lık versiyonun seçilmesi daha doğru bir karar olacaktır.



MateBook X Pro’nun kablosuz bağlantı özelliklerine baktığımızda çift antenli Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.1 teknolojisine yer verildiğini görüyoruz. Bu kablosuz bağlantı seçenekleri kullanıcıların kaliteli ve hızlı bir şekilde kablosuz ağlara bağlanmasını sağlıyor.

Diğer MateBook modelleri gibi Huawei Share ve çoklu ekran işbirliği özelliğini de destekleyen MateBook X Pro, Huawei ekosistemini daha verimli kullanmanızı sağlıyor.

Huawei, son dönemde yaşanan güvenlik sorunlarını donanımsal teknolojilerle çözme yolunda önemli bir adım attı. Web kamerasını klavyede yer alan tuş diziliminin arasına konumlandıran Çinli üretici, güç butonunu da parmak izi okuyucusu ile donattı.

Böylece MateBook X Pro kullanıcıları, kendi açmadıkları sürece PC üzerinde yer alan kameranın çalışmadığından ya da görüntü almadığından emin olabiliyorlar.

Söz konusu iş odaklı bir notebook modeli olduğunda ön plana çıkan iki kriter oluyor. Hafif bir yapı ve uzun pil ömrü.



Özellikle şu sıralar pandemiden ötürü uzaktan çalışma eğilimi yaygınlaşmış durumda. Çalışanlar ofis ya da ev dışında farklı yerlerde çalışmak için hafif ve uzun pil ömrü sunan notebook modellerine yöneliyorlar.

MateBook X Pro bu iki ihtiyaca da cevap verecek şekilde dizayn edilmiş. Yalnızca 1.33 kg’lık ağırlığa sahip olan notebook modelinde 56Wh’lik hızlı şarj özelliğine sahip bir pil bulunuyor. Bu pil 0’dan tam şarja yalnızca 100 dakikada ulaşıyor.

Peki gelelim pil ömrüne. Biz MateBook X Pro ile hem oyun, hem de ofis programları tarafında iki farklı test gerçekleştirdik. Dilerseniz bu testlerin sonuçlarına aşağıdan göz atabilirsiniz.





Test sonuçlarında da net bir şekilde görüldüğü üzere MateBook X Pro ile şarj desteği olmadan 2.5 saat boyunca oyun oynayabiliyorsunuz.

Eğer ofis programlarının yer aldığı bir senaryo tercih ederseniz 7 saatlik bir kullanım süresine sahip oluyorsunuz. Yalnız burada dikkatinizi çekmemiz gereken bir unsur var. O da test sonunda hala pilin yüzde 20 seviyesinde olması. Yani pili sonuna kadar bitireceğim diyorsanız o zaman kullanım süresi rahat bir şekilde 8 – 9 saati bulacaktır.

Buradaki ofis testinde tek kıstasın Word, Excel ya da PowerPoint tarzı programlar olmadığını belirtelim. Testin içerisinde gelişmiş video konferans uygulamaları da yer alıyor.

Bu arada pil ömrüne değinmişken MateBook X Pro'da yer alan göz konforu moduna da değinmemiz gerekiyor. Bu mod sayesinde uzun süre bilgisayar ekranına baktığınızda, gözleriniz olası rahatsızlıklardan korunmuş oluyor. Şunu söylememiz gerekiyor. Göz konforu modu günümüz PC modellerinin pek çoğunda mevcut değil. Dolayısıyla bu özellik MateBook X Pro için önemli bir artı.

MateBook X Pro’yu test ettiğimiz süre boyunca bize herhangi bir sorun çıkartmadı. Yani hiçbir koşulda ısınma, donma ve benzeri problemlerle karşılaşmadık. Özellikle uzun pil ömrünün, ofis çalışanları için muazzam bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz.

Sunduğu güçlü donanım sayesinde işten sıkıldığınızda oyun oynamanız da mümkün. Eğer iş için yeni bir notebook modeli arıyorsanız, MateBook X Pro sunduğu premium özellikler ile ihtiyaçlarınıza sonuna kadar cevap verecektir.

Peki bu kadar kaliteli bir notebook modeline sahip olmanız için ödemeniz gereken ücret ne kadar? Dilerseniz fiyat bilgilerine aşağıdan göz atabilirsiniz.

MateBook X Pro i5-1135G7/16GB/512GB/Iris, Gray – 15.999 TL

MateBook X Pro i7-1165G7/16GB/512GB/Iris, Gray – 17.999 TL

MateBook X Pro i7-1165G7/16GB/1TB/Iris, Green – 18.999 TL

MateBook X Pro ile ilgili kafanıza takılan tüm soruları bizlere yorum olarak ulaştırabilirsiniz.