Apple her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni cep telefonu modellerini tanıttı. Birçok telefonda olduğu gibi bu modellerin de en ilgi çekici yönlerinden biri kameraları. iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max olmak üzere 3 farklı yeni model tanıtan Apple'da bu modellerin birinde (iPhone 11) dual ana kamera bulunurken diğerlerinde üçlü ana kamera yer alıyor. Ön kameralar ise aynı.


Şimdi gelin sırasıyla bu telefonların kamera özelliklerine genel bir bakış atalım ve öne çıkan özelliklerini değerlendirelim. İlk değerlendireceğimiz model ailenin giriş seviyesi modeli iPhone 11.



Ailenin giriş seviyesi modelinde ana kamera dual olarak tasarlanmış. Bu dual kamerada ana kamera 12 MP çözünürlük sunuyor. Diyafram açıklığı f/1.8 olan bu kamera 2X optik ve 5X dijital zoom özelliği sunuyor. İkinci kamera ise geniş açı olarak kullanılıyor ve o da 12 MP çözünürlükle geliyor. 120 derece görüş açısı sunan bu kameranın diyafram açıklığı ise f/2.4. Ana kamera video tarafında önceki modellerde olduğu gibi 4K 60 fps destek sunuyor.



iPhone 11'de ön kamera (ki diğer modellerde de aynı kamera kullanılıyor) 12 MP çözünürlük sunuyor. Bu kameranın diyafram açıklığı ise f/2.2. Bu kamera 4K 30 fps video kayıt ediyor. Bu ön kameranın en ilginç özelliği ise 1080p çözünürlüğünde 120 fps ağır çekim video kayıt edebiliyor olması. Eğlenceli videoları bu ön kamera ile de çekebileceğiz.

Ailenin Pro üyelerinde ise üçlü ana kamera yer alıyor. Bu telefonlarda birinci kamera f/1.8 diyaframlı 12 MP ana kamera iken, ikinci kamera ultra geniş açı ve f/2.4 diyafram sunuyor. Üçüncü kamera ise telefoto özelliği sunuyor ve onun diyafram açıklığı ise f/2.0. Üçüncü kamera olan telefoto 2X optik zoom sunuyor. Ayrıca bu kameralar 10X'e kadar dijital zoom özelliğine de sahip. Ayrıca Pro modellerinde ikili ohtik imaj sabitleme özelliği yer alıyor.



Hem iPhone 11 Pro hem iPhone Pro Max aynı kamera altyapısını kullanıyor. Video tarafında ise bu üçlü ana kamera 4K 60 fps desteği sunuyor.

iPhone 11 Pro modellerinin ön kameraları iPhone 11 ile birebir aynı ve aynı özelliklere sahip.



Sadce iPhone 11 Pro modellerinde bulunan ilginç bir özellik ise kameraların aynı anda kayıt yapabilmeleri. Örneğin bir sahnede kayıt yaparken isterseniz arkadaki 3 ve öndeki tek kamera ile aynı anda kayıt yapabiliyorsunuz. Bu da şu anlama geliyor: Örneğin bir sahnede aynı anda hem geniş açı hem de normal açı ile kayıt yaparken aynı anda ön kamera ile de kayıt alabiliyorsunuz. Bu da profesyonel anlamda bir sahnede çekim yaparken farklı açılar için aynı sahneyi tekrar etme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Bu özelliği kullanmak için FilMİC Pro (iOS ve Android sürümü var) uygulaması ile kullanabiliyorsunuz. Güzel bir özellik ama sadece profesyonellerin işine yarayacağını belirteyim. 

Öte yandan kullanıcılardan gelen yorumları değerlendiren Apple, tüm iPhone 11 modellerinin kamerasına Gece modu özelliğini eklemiş. Bu da telefonların düşük ışık koşullarında daha iyi fotoğraf çekebileceği anlamına geliyor. 



Görüldüğü gibi Apple, iPhone modellerinde bulunan kamera eksiklerinin birçoğunu gidermiş. Tasarım konusu biraz göreceli olsa da sadık Apple kullanıcılarının bu telefonları seveceğini söyleyebilirim. Eskiden endüstri standartlarını belirleyen bir marka olan Apple artık bu özelliğini kaybetmiş olsa da iPhone 11 modellerindeki kameraların çok işe yarar özelliklerle donatıldığını söyleyebilirim.