Aydın Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, önemli bir ihraç ürünü olan incirin Türkiye ekonomisine olan katkısının her geçen yıl artarak devam ettiğini belirtti.
Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, kuru incir ürünlerini üreticiden toplayıp gıda işleme tesislerine hammadde tedarik eden aracı/tüccar deposu işletmecilerinin “Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi” almaları gerekliliğini vurguladı.
Kuru incir işleme ve paketleme işletmelerindeki sorunların çözülmesi için çalışmaşların devam ettiğini açıklayan Muhsin Temel, “İhracatta önemli bir yeri olan incirin ülkemiz ekonomisine katkısı azımsanmayacak oranlarda her geçen yıl artarak devam etmektedir. İncir, ülkemizin önemli bir dış satım ürünüdür. Dış satımı yapılan kuru incirin tamamı Ege Bölgesinde üretilmektedir. Ege Bölgesinde Büyük ve Küçük Menderes havzaları büyük bir öneme haizdir. Büyük Menderes havzasında Aydın ili sahip olduğu mikroklima özelliği nedeniyle dünyanın en kaliteli kuru incirini üretmektedir. Türkiye'de birçok meyve türünün üretimi ile yurt içi tüketimi karşılanmakta, bunun yanı sıra dış ticareti de yapılmaktadır. Aydın İli açısından en önemli dış satım ürünü sayılabilen kuru incir Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır” dedi.
Son yıllarda Türkiye"de ve alıcı ülkelerde bulunan tüketicilerin bilinçlenmesiyle birlikte yaş ürünlerde olduğu gibi kuru ürünlerde de kalitenin ön plana çıkmaya başladığına dikkat çeken Temel, “İlimizde kuru incir deposu olarak faaliyette bulunan tesislerimizin İl Müdürlüğümüzden "Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi" alması ile; kuru incirin uygun koşullarda depolanması sağlanmıştır. Bu çalışmayla, aflatoksinli ve kirli incir oluşumu önlenecek olup güvenli gıda temini ve buna bağlı olarak; sektörün ülke ekonomisine katkısının daha da artması, haksız rekabetin önlenmesi ve kuru incir ihracatının uluslar arası boyutta rekabet edebilirliğinin sağlanması hedeflenmiştir” diye konuştu.