Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

15 Eylül tarihinde ABD'den dünyanın yörüngesine gönderilen 4 uzay turisti sağ salim dünyaya döndü. Teknolojioku olarak biz bu konudaki haberimizi o tarihte yapmış ve ilk uzay turistlerinin yörüngeye gönderileceğini sizlerle paylaşmıştık. Yolculuk sona erdi ve 4 uzay turistini taşıyan Crew Dragon kapsülü ABD'nin Florida açıklarına iniş yaptı.

Bu ilk turistik uçuşlardan biri SpaceX tarafından gerçekleştirildi ve yolculukta milyarder iş adamı Jared Isaacman ile Hayley Arceneaux (29), Sian Proctor (51) ve Chris Sembroski (42) yer aldı.



Dünyadan yaklaşık olarak 575 km yüksekliğe çıkan kapsül otomatik pilotla uzaktan kontrol ediliyordu. Ancak yine de uçuş ekibi olası bir soruna karşı 6 aylık bir eğitimden geçirildi. Uzay turistleri 3 gün boyunca dünya etrafında tur attılar. Bu yolculuk tamamen sivil bir ekip tarafından düzenlenen ve içinde astronot olmayan ilk yolculuk olarak tarihe geçti.

Benzer bir uçuş ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos tarafından yapılmıştı. Bezos kendi şirketi Blue Origin'in geliştirdiği uzay aracıyla 20 Temmuz'da 106 kilometre yüksekliğe çıkarak uzay seyahatini gerçekleştirmişti. Yine İngiliz iş adamı Sir Richard Branson da 11 Temmuz'da şirketi Virgin Galactic'in geliştirdiği araçla uzayın başladığı nokta olarak kabul edilen yerden 100 kilometre mesafeye seyahat etmişti.

SpaceX'in bu ilk seyahati önümüzdeki yıllarda devam edecek yeni çalışmaların öncüsü olarak kabul ediliyor. Şirket 2022 yılının ilk aylarında benzer bir uçuş daha gerçekleştirecek.