Gündemdeki konulardan çok Vali"nin daire müdürlerine uyguladığı basın açıklaması yasağı konuşulurken, toplantı sonunda meclis üyeleri komisyon raporlarını ve gündem maddelerinin bazılarını komisyonlara havale ederken, bazılarını karara bağladı.
Aydın İl Genel Meclisi 7 Maddelik gündem için Ekim ayı ilk toplantısını Aydın Özel İdare Meclis Salonunda yaptı. Meclis yoklamasının yapılmasının ardından sağlık Müdürlüğüne 6 adet araç alımı için 200 bin TL şartlı bağış yapılması konusu oy birliği ile Plan Bütçe Komisyonuna havale edildi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü"nün yeni binasına taşınmasıyla boşalan binanın Aydın Koruma Bölge Müdürlüğüne devredilmesiyle ilgili madde de oy birliği ile Özel İdare Komisyonuna havale edilirken, süresi dolan Karpuzlu Yaylakavak göletindeki avlakiye alanlarının 5 yıllığına kiralanmasına oy birliği ile karar verildi.

“HANGİ AMACA HİZMET EDİYORLAR ANLAMIŞ DEĞİLİZ”

Gündemin 6. maddesinde yer alan komisyonların hazırlamış olduğu raporların görüşülmesi bölümünde daha önceden CHP Söke İl Genel Meclisi Üyesi Kazım Er tarafından verilen "Basın mensuplarının haber amaçlı ücret ödemeden girebilecekleri yerler nerelerdir" konusu mecliste karşılıklı tartışmaların yaşanmasına neden oldu. Raporun görüşülmesi esnasında söz isteyen Kazım Er, İl Genel Meclisinin almış olduğu ortak karar sonrası kurulmaya çalışılan Basın Yayın bölümüne DSİ"de çalışan birinin atanmasının doğru olmadığını söyledi. Son günlerde basının ne kadar sıkıntılı olduğunu gördüklerini dile getiren Kazım Er, “Basın bürosu açılırken, hedeflediğimiz bir konu vardı. Basın bürosunda çalışacak arkadaşımızın, basın yayın mezunu olması ve basının içinden gelen birisi olması gerekiyordu. DSİ'den gelmiş bir arkadaşımız atanmış. Buraya atanacak kişi basınla ne kadar ilintili olabilir? Eğitimini almış bir kişi ve belli yetkilere sahip olması lazım. Herhalde bir diplomaya da bakmak lazım. Basın bürosuna, liyakatlı, belli kariyerde olan, belli eğitimde olan birinin oraya gelmesini istiyorduk. Bunun neyin nesi olduğunu, neden valimizin böyle bir karara imza attığını anlamış değilim” şeklinde konuştu.

“BÖYLE SAÇMALIK OLABİLİRMİ ?

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş"un daire müdürlerine basına açıklama yasağını da eleştiren Kazım Er, “Basının sorunları bilgi edinme ile alakalıdır. Bilgi edinemezseniz, basında yazacak bir şey bulamazsınız. Onun için basın mensuplarının bilgiye kolay ulaşır hale getirilmesi gerekir. Son alınan karara baktığımızda, bilgiye ulaşmak zorlaşıyor.

Örneğin, Tarım İl Müdürlüğünden bir şey öğrenmek istese basın mensubu, sayın Valimize dilekçe yazacak ve 24 saat sonra bilgi alacak. böyle saçmalık olabilir mi. Böyle saçmalık olabilir mi? Bilgiye ulaşmanın yolları bunlar. Bunların kolaylaştırılması lazım. Ancak hangi amaca hizmet ediyorlar anlamış değiliz. Demokratik bir ülkede haber alma kaynaklarının açık ve şeffaf olması lazım. Ama bugün bilgi edinme zorlaştırılıyor” dedi.

“VALİ BEYİN HEDEF ALINMASINI DOĞRU BULMUYORUM”

Konu hakkında daha sonra söz alan CHP Nazilli İl Genel Meclisi Üyesi Adem Durmaz, Aydın"da yanlış yapan her kim olursa olsun bunu dile getirmeleri gerektiğini ifade ederek, Vali"nin basın yasağının yanlış bir uygulama olduğunu söyledi.
Adem Durmaz"ın ve Kazım Er"in suçlamalarını doğru bulmadığını ifade eden AK Parti Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Ünal Sarıoğlu ise, “Vali"nin uygulaması basına doğru ve hızlı bilgi sunabilmek amacı taşımaktadır. Vali"nin bürokratlarından bu şekilde bir talepte bulunması kadar doğal bir şey olamaz. Bu konuda Vali Bey"e ve iktidara hedef alınmasını doğru bulmuyorum. Biz geçen dönem basının işini hızlı ve doğru yapabilmesi için Özel İdare olarak basına bir araç tahsis ettik. Ne siyasi iktidarın nede vali beyin basınla bir sorunu bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

“SİYASİ MEKANİZMANIN ÇALIŞMASINI KİMSE ENGELLEYEMEZ”

Bunun üzerine kendisine söz hakkı doğduğunu belirten CHP"li Meclis Üyesi Adem Durmaz, “Maalesef bu uygulamayla bilgi almak zorlaştırıyor. Valilik yetkileri bürokrat üzerinde baskı kurma hakkı vermez. İnsan içinde daire müdürlerinin fırçalandığı da geliyor bizlere. Bürokratlar üzerinde baskı kurulmamalı, Siyasi mekanizmanın çalışmasını ve basını engellemeye çalışan isterse Vali, isterse bakan olsun bunu engellemeliyiz. İl Genel Meclisinin temsilcileri olarak, bu konuyu il genel meclisi gündeminde araştırarak, bu konunun aşılması gerektiğine inanıyorum. Basın, olmazsa olmazlardandır. Türkiye'de ve Dünya'da basın, 4. kuvvet olarak geçiyor. Ayrıca Vali sizin valiniz olduğu kadar bizimde valimizdir. Ancak biz yanlış yapan valide olsa, bakanda olsa bunun yanlış olduğunu söyleriz” ifadelerini kullandı.