Bozdoğan Belediyesi, Aydın Valiliği aracılığıyla Aydın İl Özel İdaresi tarafından 2014 yılına kadar işletme hakkı Pınar Su’ya kiralanan su kaynaklarına ait Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Arama ve İşletme Ruhsatını alabilmek için Aydın İl Özel İdaresine talebini iletti. Belediyeden gelen talep üzerine Özel İdare Komisyonu tarafından hazırlanan rapor İl Genel Meclisi Şubat ayı toplantılarında ele alındı.
Hazırlanan komisyon kararı hakkında İl Genel Meclisine bilgiler veren Komisyon Başkanı Cevit Ancın, “5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunun da İl Özel İdaresinin su ile ilgili yetki ve sorumluluğu belediye sınırları dışıyla sınırlandığından belediye sınırları içindeki su kaynaklarını işlemek ve işlettirme hakkı belediyelerindir. Bir kamu hizmeti sunmakta olan Bozdoğan Belediyesi’nin 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla nüfusu 9 bin 788’dir. Bozdoğan Belediyesi kuruluş tarihi olan 1886 yılından bu yana su ihtiyacını, İl Özel İdaremizin 5686 sayılı kanunun 5. Maddesi ve Uygulama Yönetmeliğinin 7/l.maddesine istinaden, 18 Nisan 2011 tarih ve 6520 sayılı Valilik oluru ile almış olduğu 2011/20 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Arama Ruhsatımda belirtilen sahadan temin etmektedir. Saha içinde Bozdoğan Belediyesine tahsisli 29, Belediyenin kendi tapulu arazisinde 2 ve 4 adet ticari su kaynağı olmak üzere kamuya ait toplam 35 adet su kaynağı bulunmaktadır. Ayrıca ruhsat sahasında meskûn halde tarımla uğraşan insanlarımız da sulama ve kullanma suyu ihtiyaçlarını kendi tapulu arazilerindeki su kaynaklarından temin ettikleri sulardan karşıladıkları tespit edilmiştir. Bozdoğan Belediyesi bu su kaynaklarını kendi çaba ve imkânlarıyla kamunun yararına sunmuştur. Doğal mineralli su arama ruhsatının Bozdoğan Belediyesi dışında başka kişilere verilmesi durumunda kamu yararının gözetilmemiş olacağı bir gerçektir. İşletme projesindeki herhangi bir kuyunun yenilenmesi, sayısı ve kapasitesinin artırılması, enjeksiyon, reenjeksiyon, üretim amaçlı tüm sondaj faaliyetleri ile diğer proje değişiklikleri ve revizyonları Özel İdaremizin izni ile mümkündür. Açıklamaya çalıştığımız nedenlerle İdaremize ait olan 18.04.2011 tarih ve 2011/20 nolu Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Arama ve işletme Ruhsatının 5686 Sayılı Kanunun 10. Maddesi gereğince Bozdoğan Belediyesine devrinin uygun olacağı tespit edilerek imza altına alınmıştır” dedi.
AK PARTİ GRUBUNDAN TEPKİ
Bozdoğan’daki su kaynaklarıyla ilgili çok fazla tartışma yaşandığını ifade eden AK Parti’li Meclis üyesi Kenan Özcan, “Şimdiye kadar bu konuda yargıya başvurulsaydı zaten sorun çözülmüş olurdu. Belediye Başkanımız iyi niyetli bir şekilde Özel İdareyle görüşerek bu sorunu çözmeye çalıştı ve çözme konusunda mesafe almak istiyor. Ama biz burada böyle bir devir kararı alamız halinde bir iştikak oluşturmuş oluruz ki biz mahkeme değiliz. Bu saha Özel İdaremiz tarafından 2014 yıla kadar Pınar Su’ya ihale edildi ve bu zaman kadar Pınar Su tarafından işletilecek. Buradan hukuki bir tartışma başlatmak istemiyorum. Ben bu konunun mahkemelerde Bölge İdare Mahkemesi’nde çözülmesinden yanayım. Bozdoğan Belediyesi, Özel İdaremizi mahkemeye versin ve haklı ise bunu da alsın. Ama böyle bir kararın altına imza atamam. Bunun sorumluluğunu ve vebalini taşıyamam. Bu yüzden bu karara ret oyu vereceğim” diye konuştu.
Meclis toplantısında yaşanan tartışmaların ardından gündem maddesi hakkında açıklamalarda bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç ise, “Bu su daha önce kaynak suyuydu. Kaynak suyu olarak Bozdoğan Belediyesi bu suyu işletirken, adı geçen tartışmalardan sonra bu su bu şekilde Pınar Su’ya verildi. 2014 yıla kadar bu kaynağın kiralamasını yaptık. Biz elimizden geldiği kadar Bozdoğan Belediyemizin maddi anlamdaki mağduriyetinin giderilmesi için çalışma yapıyoruz. Bu anlaşmalardan sonra Bozdoğan Memba Suyu doğal mineralli su oldu. Kaynak su ve doğal mineralli su jeotermal grubuna girdi. Pınar Su, ‘Hem 2014 yılına kadar kira hem de gelirimizden yüzde 1’lik payı size vereyim’ şeklindeki bir taleple Özel İdaremize başvurmuş. 3 yıllık kirayı kabul edip yüzde birlik pay alırsak kanunen bu ruhsatın 30 yıllık sahipliği yasayla devam ediyor. Biz bunun olamayacağını dile getirdik. 2014 yıla kadar yapılabilecek bir şey yok. Öneride bulunan Belediye Başkanımıza da durumu anlattık. Mevcut kiracı böyle bir talepte bulunmuş. Bu asla olmaz. 2014 yılında anaparanın ödenmesi halinde yüzde 1’lik pay alınır. Buradan şimdi hem Özel İdaremiz hem de Bozdoğan Belediyesi gelir sağlıyor. Aydın’da Bozdoğan’daki kaynaklarında dahil olduğu 6 ayrı arama ruhsatı şuan Özel İdaremiz tarafından alınmış durumda. Bozdoğan suyu da bu kategoride. Bu ruhsatlar satış noktasına geldiğinde Bozdoğan Belediyesi de buna talip olabilir. 2011 yılı Nisan ayında biz bu ruhsatı geri almışız. Bu zaman zarfında Valilik başta olmak üzere çeşitli kesimler araya sokulmak istendi. Zaten şuan yasal olarak bizim 2014 yılına kadar bir şey yapmamız mümkün değil. 2014 gelince ihaleye çıkacağız” şeklinde konuştu.
Gündem maddesi üzerinde yapılan ve tartışmalara neden olan değerlendirmenin ardından yapılan oylamada 2014 yılında yapılacak olan ihalede doğal mineralli su arama ruhsatının Bozdoğan Belediyesi’ne verilmesinin kamu yararı adına faydalı olacağı yönündeki tavsiye kararı oy çokluğu ile kabul edildi. Karara tepki gösteren AK Parti Grup Başkanı Kenan Özcan ile birlikte 14 AK Parti’li daha ret oyu kullandı. AK Parti’li Bozdoğan Meclis üyesi Adnan Elmacı ise karara evet oyu verdi.