Aşevi olayı yaşandığı sırada elinde patatesle basına açıklama yapan Özlem Çerçioğlu"na şov yapmakla suçlayan Vali Coş, “Biz patatesle, sefer taslarıyla şov yapmayız, biz belgelerle konuşuruz” dedi. Vali coş basın toplantısı sonrası bahse konu aşevinin bulunduğu alanla ilgili belgeleri basın mensuplarına dağıttı.
Vali Yardımcısı Bestami Alkan, Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, Tarım İl Müdürü Muhsin Temel ve Defterdar Sabahattin Parmakerli ile birlikte basının karşısına çıkan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, belediyenin ve başkanın basın aracılığı ile kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını, aşevinde yaptığı açıklama sırasındaki fotoğraflardaki sefer taslarının henüz ambalajından bile çıkmadığının fotoğraflarda açık ve net olarak görüldüğünü belirterek “Sefer tası ve patatesle şov yapıp kimse halkı kandırmaya çalışmasın. Hiçbir şey usulüne uygun değil. Aylar önce yani basının deyimiyle "pankart krizi olmadan çok önce de orada gerekli denetim yapılmıştı. Ancak burada herhangi bir yemek pişirme işi yapılmıyordu. Buna rağmen yemek pişirdiklerini söyledikleri yerin tahliyesini istemedik” diye konuştu.
Basın toplantısına soyulmuş bir patatesle katılan Vali Coş, son zamanlarda kendilerine yöneltilen eleştirilerin dozunun artması ve eleştirilerin iftiralara dönüşmesi nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmek ihtiyacı hissettiğini söyledi. Geçtiğimiz haftadan beri Aydın"da günün konusu olan Aşevi alanının tamamının Maliye Hazinesine ait olduğunu burada Aydın Belediyesinin hiçbir tasarrufunun bulunmadığını kaydeden Vali Coş, buna rağmen belediyenin 2008 yılında bahse konu araziye 5072 sayılı kanuna aykırı olarak yıllık 330 TL bedelle Belediye Memurları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine kiraladığı tespit edildiğini belirtti. Dile getirdiği bütün sözlerin belgelerini göstererek konuşmasını sürdüren Vali Coş, “Aşevi alanının kiralama işleminin yasalara aykırı olduğunu tespit eden Sayıştay Başkanlığının suç duyurusu üzerine İçişleri Bakanlığı görevli belediye başkanlığı ve encümen üyeleri hakkında hazırlanan dosyayı yargı mercilerine tevdi ettirdi. Daha sonra kiralanan derneğin adı Aytepe Güzelleştirme, yaşatma ve Dayanışma Derneği olarak değiştirildi. Bu arada yeni teşkilatlanmalar nedeniyle Emniyet Müdürlüğümüze yeni bina ihtiyacı hasıl oluyordu. Yapılan araştırmalar sonucunda 18 Haziran 2010 günü emniyete, maliyeye hazineye ait bu alanın tahsis edilebileceği tespit edildi. Bunun üzerine alanda işgalci konumunda bulunan Aydın Belediyesine, kiraya veren sıfatıyla 24 Haziran 2010 tarihinde düğün salonu olarak kullanılan yerin 15 gün içerisinde tahliye edilmesini bildiren bir yazı gönderildi. Hazine taşınmazı yasa dışı olarak kullanan derneğin işgalinin önlenmesine yönelik tahliye işlemi Haziran ayında başlatılmıştır. Konunun, yaklaşık bir ay sonra Temmuz ayında cereyan eden "Pankart olayı" ile irtibatlandırılması mümkün ve doğru değildir” dedi.

"BİR BARDAK SUDA FIRTINA KOPARILMAYA ÇALIŞILIYOR"
Defterdarlık yetkilileri tarafından 18 Haziran, 12 Temmuz ve 27 Temmuz 2010 tarihlerinde bahse konu alanda yapılan incelemelerde taşınmazın düğün salonu olarak kullanıldığı ve yemek pişirme işlemi, dağıtım işlemi gibi faaliyetlere rastlanmadığını dile getiren Vali Coş, “Defterdarlığın boşaltma talebinin ardından Aydın Belediyesi bizden 90 gün süre istedi. Fakat bizde binanın acil ihtiyaca cevap verecek olmasından dolayı bu doksan günlük isteği reddettik. Ancak alan içinde mutfak olarak kullanılan kısmın muhtaç vatandaşlara yemek pişirilmesi için ihtiyaç duyulursa belediyenin mutfağı kullanmasında sakınca olmayacağını Aydın Belediyesine duyurduk. Buna rağmen bir bardak suda fırtına koparmaya çalıştılar. O gün orada tutulan tutanaklarda "Pencere önüne yığılmış kolilerinden hiç çıkarılmamış 30-40 takım sefertası. Binadaki mevcut sefer taslarından sadece 30-40 tanesinin kullanıldığı" ibareleri yer alıyor. Bu tutanak dahi alanın ne amaçlı kullanıldığını gözler önüne seriyor. Biz şimdi derneğin düğün salonu olarak kiraladığı düğünlerin dahi orada yapılmasına müsaade ediyoruz” şeklinde konuştu.

“BAĞCININ DÖVÜLMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ”
Hizmetler için ayrılacak zamanı kısır çekişmelere ayırmak zorunda kaldıklarını ifade eden Vali Hüseyin Avni Coş, Aydın Tarım İl Müdürlüğü"nün aşevinde yaptığı denetlemenin sonuçlarını da açıkladı. Maksatlarının fakir fukaraya giden aşevini kapatmak olsa ellerindeki denetleme raporlarının yeterli olacağını kaydeden Vali Hüseyin Avni Coş, “Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin mutfakta yaptığı denetlemede personelin sağlık karneleri, portör muayeneleri ve personele ait giyinme-soyunma bölümleri bulunmadığı, sinek-haşere ile mücadele için gerekli tedbirlerin alınmadığı, gıdaların uygun şartlarda depolanmadığı sonuç olarak yemek üretim şartlarının mevzuata uygun olmadığı müşahede edilmiş. İstesek bu yazıyla bütün aşevini kapatırız. Fakat bize buradan fakir fukaraya yemek çıktığı söylendiği için önce aşevini sokağa atmadık, ardından bu denetlemeyle aşevinin işlevini son vermedik. Amacı üzüm yemek olanın her zaman yanında oluruz. Fakat amacı bağcıyı yada bekçiyi dövmek olanlara da müsaade etmeyiz. Biz burada hesaplaşma peşinde değiliz. Biz patatesle, sefer tasıyla şov yapmayız, biz belgelerle konuşuruz. Bugün ak dediğimize yarın kara demeyiz. Kimseye komplo kurup suç üretmeyiz, ama bunu bize yapanlarla da bağımsız Türk yargısı önünde hesaplaşırız” dedi.